Phil Bosmans wordt herdacht met kenniscentrum, theater en boek

Phil Bosmans wordt herdacht met kenniscentrum, theater en boek

Dinsdag was het precies vijf jaar geleden dat Phil Bosmans, schrijver, pater en bezieler van de Bond zonder Naam, overleed. Naar aanleiding van die verjaardag lanceert de gemeente Meeuwen-Gruitrode samen met Bond zonder Naam een jaar waarin zijn gedachtegoed centraal staat. Zo staat er op 13 oktober de première van een theatermonoloog over Phil Bosmans gepland. De monoloog wordt geschreven door Rick De Leeuw en zal door acteur Gène Bervoets op de planken worden gebracht. "Naast de theatermonoloog, ga ik dit jaar ook een boek schrijven over Phil", zegt Rick De Leeuw. "Het wordt alles behalve een biografie, want dat vormt een sluitstuk. Het moet net deuren openen."

Naast een theaterstuk en een boek, is de Limburgse gemeente ook druk in de weer met het oprichten van een kenniscentrum en een archief rond Bosmans. "De betekenis van de persoon Phil Bosmans en zijn werk zijn niet te overschatten", zegt Kurt Plessers (CD&V), schepen van Cultuur. "Zijn vooruitstrevend sociaal engagement blijft ook vandaag brandend actueel. Zijn werk leeft immers verder via de talloze publicaties, de bekende inspirerende spreuken, de concrete projecten en de organisatie die hij naliet."

Het kenniscentrum zal zijn intrek nemen in de Commanderij van Gruitrode, een waterburcht uit de 15de eeuw. "Die moet eerst opgelapt worden, maar over zo'n tien jaar moet een collectie van origineel werk van Phil Bosmans in de Commanderij te bezichtigen zijn", zegt burgemeester Lode Ceyssens (CD&V).

De gemeente en Bond zonder Naam vragen ook uitdrukkelijk de hulp van mensen die Phil Bosmans persoonlijk gekend hebben om zo een volledig beeld van de man te kunnen schetsen in zowel het boek, het theaterstuk, als in het kenniscentrum. "Heb je lief en leed met Phil Bosmans gedeeld? Weet jij wat zijn favoriete sigaren waren? In welke auto hij reed? Die getuigenissen hebben we nodig om naast zijn geschiedenis, Phil ook weer van vlees en bloed te maken", aldus De Leeuw.

bron: Belga