Periode voor kustredders wordt uitgebreid

Periode voor kustredders wordt uitgebreid

Vanaf 2017 zal er van 15 juni tot 15 september in elke kustgemeente minstens één strandreddingspost open zijn. Dat is vandaag beslist op het kustburgemeesteroverleg. Buiten die periode kunnen de gemeenten nog altijd autonoom beslissen over de inzet van kustredders. Na het vorige overleg was er een consensus om tot meer uniformiteit te komen. Vandaag werden de afspraken verder afgelijnd. Het is de bedoeling dat de piekperiode in de zomer wordt verlengd. Tot dit jaar was die periode afgebakend van 1 juli tot 31 augustus. Die periode wordt uitgebreid: van 15 juni tot 15 september. In die periode zal er minstens één reddingspost geopend zijn in alle tien de kustgemeenten.

Buiten die periode kunnen de kustgemeenten nog altijd autonoom beslissen over de inzet van de kustreddingsdiensten. Als het dus in het voorjaar of najaar uitstekend weer is, kunnen de gemeenten nog altijd zelf beslissen. Een volledige uniformiteit, kustbreed, is er dus nog niet.

De nieuwe regeling komt er nadat afgelopen voorjaar en najaar heel wat kritiek kwam op de regeling van de strandredders. In de ene gemeente kon er al veilig gezwommen worden in mei, in de andere gemeente was het wachten tot juli. Dat leidde tot heel wat verwarring en frustratie bij sommige kustburgemeesters.

De intercommunale IKWV die instaat voor de inzet van strandredders, werkt het voorstel verder uit en legt dat zo snel mogelijk voor aan de kustburgemeesters.

bron: Belga