Pedro Sanchez na mislukte vertrouwensstemming niet van plan handdoek te gooien

Pedro Sanchez na mislukte vertrouwensstemming niet van plan handdoek te gooien

De Spaanse premier Pedro Sanchez wil, na de mislukte vertrouwensstemming van gisteren, opnieuw onderhandelingen aanknopen met verschillende partijen. "Men mag nu niet de handdoek gooien", aldus de 47-jarige leider van de sociaaldemocratische PSOE aan de zender Telecinco. Hij wil "terugkeren naar het uitgangspunt" en "andere wegen verkennen". Donderdag hield het parlement een nieuwe vertrouwensstemming, nadat hij dinsdag ook al niet het vertrouwen had gekregen van een meerderheid om hem aan te stellen tot nieuwe premier. Sanchez onderhandelde de voorbije weken met het radicaallinkse kartel Unidas Podemos (UP). Al voor de stemming van donderdag erkende Sanchez dat hij onvoldoende stemmen zou halen. "Er was geen akkoord mogelijk", zei hij in het parlement voor de stemming.

Podemos had, in ruil voor steun bij de stemming, verschillende belangrijke ministerposten geëist, maar Sanchez wilde niet ingaan op die vraag.

Nu is koning Felipe VI aan zet. Hij kan nieuwe onderhandelingen tussen de partijleiders vragen. De koning zal moeten beslissen of Sanchez nog de kans krijgt om een regering te vormen, maar hij kan ook een andere formateur aanduiden. De verwachting is dat Sanchez twee maanden tijd krijgt om alsnog een akkoord te sluiten. Ten laatste op 23 september volgt dan een derde vertrouwensstemming. Mislukt die, dan wordt het parlement ontbonden en komen er op 10 november opnieuw verkiezingen - de vierde op vier jaar tijd.

Sanchez won eind april weliswaar de verkiezingen, maar met slechts 123 van de 350 zetels, waardoor de uittredende eerste minister aangewezen was op allianties om aan de macht te kunnen blijven.

bron: Belga