Paus komt met nieuwe richtlijnen tegen kindermisbruik in de Kerk

Paus komt met nieuwe richtlijnen tegen kindermisbruik in de Kerk

Volgens Lombardi zal de paus een document publiceren "over de bescherming van minderjarigen en kwetsbare personen", om de preventie van misbruik en de strijd ertegen te versterken. Er komt, ook volgens Lombardi, "een nieuwe wet van Vaticaanstad en richtlijnen voor het vicariaat van Vaticaanstad over hetzelfde onderwerp".

De Congregatie voor de Geloofsleer, de tuchtafdeling van het Vaticaan, gaat richtlijnen publiceren over de "plichten en taken" van bisschoppen bij het omgaan met zaken van misbruik, aldus Lombardi.

Paus belooft einde van doofpotaffaires

In zijn afsluitende toespraak was de paus scherp voor daders van seksueel misbruik. Hij vergeleek het seksueel misbruik van kinderen met het offeren van kinderen bij heidense rituelen. "Het doet me denken aan de wrede religieuze praktijk, die in het verleden in sommige culturen gangbaar was, om mensen en vooral kinderen aan te bieden als offers bij heidense rituelen", aldus de paus, die zei dat geestelijken die zich hieraan schuldig maken een "instrument van Satan" worden.

Peter Saunders, voormalig lid van de antipedofiliecommissie van het Vaticaan, had het echter over een "zeer teleurstellende toespraak". "De toespraak spreekt van de duivel en het kwaad maar niet over nultolerantie en de definitieve uitsluiting van kindverkrachters en zedendelinquenten in dienst van de Kerk."