Parijs verbiedt gebruik van pesticiden

Parijs verbiedt gebruik van pesticiden

Dankzij de aankondiging wordt de beweging groter die tientallen kleinere rurale gemeenten in Frankrijk onlangs lanceerden om het gebruik van pesticiden in de nabijheid van woningen te verbieden. Ze verwijten de regering niets te doen op dit vlak.

Symbolisch

"Het gaat er voor ons om een gezamenlijke stap te zetten om de wet te doen wijzigen en bij te dragen tot de vrijwaring van het onschatbare patrimonium van biodiversiteit op onze grondgebieden en van de gezondheid van onze burgers", schrijven de vijf grote steden in een gezamenlijk communiqué.

De actie van de grote steden is eerder symbolisch. De wet verbiedt instanties immers al sinds 2017 chemische producten te gebruiken voor het onderhoud van groene zones en wegen. Het verbod geldt sinds januari ook voor particulieren en amateurtuinders, die enkel gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong mogen gebruiken. Resten dus voornamelijk de groene zones van mede-eigendommen en bedrijven, onder meer van de spoorwegmaatschappij SNCF, een grote gebruiker van glyfosaat om onkruid op de sporen en in de bermen te verdelgen.