Pakistan begint operatie tegen militie die achter Kasjmir-aanval zou zitten

Pakistan begint operatie tegen militie die achter Kasjmir-aanval zou zitten

De Pakistaanse autoriteiten hebben 44 leden opgepakt van een militie die achter een dodelijke zelfmoordaanslag zou zitten in het door India bestuurde deel van Kasjmir. Dat heeft de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Shehryar Afridi vandaag aangekondigd. Ook leiders van de Jaish-e-Mohammedterreurgroep zijn opgepakt. Onder meer de broer en een nauwe verwant van leider Maulana Masood Azhar werden opgepakt.

Volgens India reed een zelfmoordterrorist van Jaish-e-Mohammed op 14 februari met zijn met explosieven geladen auto in op een konvooi van Indiase soldaten. Daarbij vielen 40 doden. Volgens India opereert de terreurgroep vanuit Pakistan.

De aanslag was de dodelijkste in jaren waarvan het Indiase leger slachtoffer werd, en het bracht de twee kernmachten op de rand van een nieuwe oorlog toen Indiase gevechtsvliegtuigen vorige week in respons op de aanslag bombardementen uitvoerden op Pakistan. In een reactie daarop kondigde Pakistan aan dat het twee Indiase vliegtuigen neergeschoten had en een Indiase piloot gevangen had genomen. India van zijn kant zei dat slechts een van zijn vliegtuigen gecrasht is en dat het een Pakistaans vliegtuig had neergehaald.

De internationale gemeenschap riep de twee landen collectief op terughoudendheid te tonen. Later deze maand bezoeken waarnemers van de Financial Action Task Force (FATF) Pakistan om na te gaan of het land maatregelen neemt tegen de financiering van terreur. FATF zette Pakistan vorig jaar op een "grijze lijst", en waarschuwde dat het land op de zwarte lijst zou belanden als het geen actie onderneemt.

bron: Belga