Oya Akdogan doet een voorzichtige valentijnsvoorspelling: "Verwacht je aan impulsieve acties"

Oya Akdogan doet een voorzichtige valentijnsvoorspelling: "Verwacht je aan impulsieve acties"

Wat kan astrologie ons leren over de liefde?

“Astrologie is bij wezen relationeel. Het wil berekenen hoe een individu zich plaatst binnen de kosmos om inzichten te verwerven over diens relatie met andere mensen en materiële objecten. Dat doet een astroloog op basis van een geboortehoroscoop oftewel een astrologische kaart die verdeeld is in twaalf ‘huizen'. Het eerste huis vertelt iets over de relatie tegenover jezelf. In het tweede huis staat hoe je je verhoudt ten opzichte van de dingen die je bezit. Het vijfde huis is dat van de liefde en romantiek. Daaruit kan de astroloog afleiden hoe jij omgaat met verliefdheid, welke types jou aantrekken, wat voor amoureuze relaties je aangaat, enzovoort.”

Kan astrologie een richtingaanwijzer zijn in de zoektocht naar liefde?

“Ik heb vriendinnen die mij de gegevens van hun Tindermatch doorsturen omdat ik op basis van geboortedag, -uur en –plaats de astrologische kaart van iemand kan berekenen. Dat weiger ik te doen omdat ik dan in de intimiteit van die persoon ga neuzen. Bovendien vind ik dat je de tijd moet nemen om iemand te leren kennen, ongeacht of pakweg jouw Venus past bij die van de andere. De dag van vandaag zijn we heel ongeduldig: we willen liefst zo snel mogelijk de juiste partner vinden zonder emotionele risico's te nemen.”

Kan een bezoekje aan de astroloog een sessie bij de relatietherapeut vervangen?

“Als koppel naar een astroloog gaan vind ik wel een goed idee. Als je in een relatie bent, kom je ongetwijfeld in fases waarin je de zin van de relatie opnieuw moet zoeken. Je gaat opnieuw kijken naar wat je aantrekt in je partner enerzijds en hoe je kan werken aan de struikelblokken anderzijds. Toch moet een astroloog tijdens zo'n consultatie waken over wat er al dan niet gezegd mag worden. Voor die ethische richtlijnen is de internationale Astrological Psychology Association (APA) opgericht, waar ondertussen bijna alle erkende astrologen lid van zijn. Astrologie en psychologie sluiten elkaar dus niet uit, al vind ik de westerse therapiemethoden vaak heel hard en confronterend omdat ze focussen op jou als persoon. Dat brengt een hoog verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee dat snel kan omslaan in schuldgevoel. Een astroloog daarentegen haalt er een derde partij bij, namelijk de sterren. Via die omweg worden de oorzaken van de problemen ook buiten jezelf gezocht. Dat maakt je vergevingsgezinder ten opzichte van jezelf én anderen.”

Heeft de mens volgens de astrologie dan wel een vrije wil?

“Daar schuilt een groot misverstand in. Als er voorspellingen worden gedaan, wil dat niet per se zeggen dat de dingen ook zo gaan verlopen. Je weet wat je te wachten kan staan, dus kan je er ook op anticiperen. Net zoals het leven en de kosmos is de astrologie iets heel dynamisch. Elke nieuwe ervaring kan een shift betekenen in jouw astrologische kaart, omdat je hele bewustzijn verandert.”

Veel mensen lezen – vaak stiekem – hun horoscoop in een krant of tijdschrift. Wat denk je van die populaire astrologie?

“Technisch gezien is dat onmogelijk: je kunt niets voorspellen op basis van de twaalf zonnetekens alleen. De voorspellingen die ik lees zijn ze niet hapklaar. Ik moet ze nog interpreten voor mezelf. Als Jupiter deze maand bijvoorbeeld in het tweede huis zit van alle mensen die hun ascendent hebben in maagd, dan moeten ze hun bankrekening in het oog houden. Jupiter is namelijk de planeet van de uitgaves en bezittingen. Ook voor liefdesvoorspellingen kun je je niet louter baseren op de zonnetekens. Stellen dat Steenbok en Vissen bij elkaar passen omdat hun respectievelijke elementen aarde en water goed samengaan, is heel reductionistisch. Een astroloog kijkt in de eerste plaats naar de verschillende elementen in jouw astrologische kaart om te kijken hoe die passen in de horoscoop van jouw partner. Zo hebben koppels die elkaar emotioneel verstaan zonder woorden vaak heel compatibele maantekens. Wanneer twee mensen aangetrokken worden tot elkaar, is er sowieso een link tussen hun horoscopen. Geliefden die beiden hun maan in Tweelingen hebben, zullen bijvoorbeeld een sterke intellectuele uitwisseling hebben. Meestal trek je ook ontmoetingen aan die je op dat moment iets kunnen leren.”

Zullen de planeten de tortelduifjes gunstig gezind zijn op 14 februari?

“Wanneer de sterrenkaart voor Brussel wordt opgeroepen valt meteen op dat Venus en Mars zich in Ram bevinden. Dat is het teken van de impulsiviteit, dus zal er veel initiatief genomen worden. Singles kunnen plotse liefdesverklaringen krijgen. Koppels kunnen spontaan naar een next level gaan. De schaduwzijde van die stuwende kracht is het gebrek aan empathie, waardoor mensen sterk gaan handelen vanuit hun eigen persoon. Jij doet een liefdesverklaring, maar misschien staat die andere daar helemaal niet voor open. Jupiter die op die dag in zijn retrobeweging verkeert in Weegschaal, zorgt er dan weer voor dat we onze bindingsangst zullen overwinnen. Ik zou nog veel dieper in detail kunnen gaan, maar de liefde draait op Valentijn toch vooral rond passie, opwinding en avontuur!”

Tekst en foto Charlotte De Cort