Overschot fruitboycot gaat naar goed doel

Overschot fruitboycot gaat naar goed doel

Sinds België in het conflict rond de Krim de kant van Oekraïne koos, heeft Rusland een embargo ingesteld op de invoer van Belgisch fruit. Daardoor krijgen de fruitboeren heel wat van hun producten niet verkocht. Het sociaal distributieplatform Depot Margo zag daarin een opportuniteit.

"Meer eigenwaarde geven"

Het Limburgs project verzamelt vooral een teveel aan groenten, maar slaat sinds enkele weken ook appels in. Die haalt het op bij de veiling BelOrta in Borgloon en verdeelt men daarna in kleine pakketjes. Dertien Limburgse voedselhulporganisaties en Voedselbank Limburg zijn aangesloten bij Depot Margo. Die organisaties kunnen hun bestellingen gratis afhalen.

"De voedselhulporganisaties die bij ons groenten en fruit bestellen, zoals de Sint-Vincentiusverenigingen, zijn ons heel dankbaar", meldt de organisatie. "We proberen het hen zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat mensen in armoede zich zo beter verzorgen en gezond eten. We willen die mensen op die manier meer eigenwaarde geven en ze laten deelnemen aan de maatschappij." Gemiddeld verdeelt Depot Margo 28 ton groenten en 4 ton fruit per jaar, maar de organisatie hoopt om volgend jaar naar 50 ton groenten en fruit te gaan.

"Dankzij dit proefproject worden kansarme groepen aangezet om gezonder te eten en een gezondere levensstijl te ontwikkelen", zegt minister van Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V). "We hopen dat, zolang fruit uit de handel wordt genomen, dit project duurzaam verankerd kan worden in de reguliere werking van meerdere verenigingen."