Overlijden kardinaal Danneels: lechtigheid afgelopen, kist bijgezet in grafkelder

Overlijden kardinaal Danneels: lechtigheid afgelopen, kist bijgezet in grafkelder

In Mechelen is afscheid genomen van de vorige week op 85-jarige leeftijd overleden kardinaal Godfried Danneels. Een bomvolle Sint-Romboutskathedraal kreeg een meer dan twee uur lange, erg sobere liturgische dienst voor de kiezen. Huidig aartsbisschop Jozef De Kesel - in zijn homilie - en een zus van Danneels brachten hulde aan de voormalige kerkleider. De kist met zijn stoffelijk overschot werd na de plechtigheid in intieme kring overgebracht naar de grafkelder van de kathedraal. Koning Filip, koningin Mathilde, prins Laurent en prinses Astrid en haar echtgenoot prins Lorenz woonden de hele plechtigheid bij. Na afloop stonden nog tientallen fans hen buiten op te wachten om een glimp van de koninklijke familie op te vangen.

Andere aanwezige prominenten waren vicepremier Kris Peeters, ministers Pieter De Crem en Koen Geens, CD&V-voorzitter Wouter Beke, de voorzitters van Kamer, Senaat en Vlaams Parlement, Antwerps gouverneur Cathy Berx en Mechels burgemeester Bart Somers. 175 geestelijken werkten mee aan de viering. De voorganger van De Kesel en opvolger van Danneels als aartsbisschop, André Leonard, was volgens het aartsbisdom verhinderd.

Naar aanleiding van de plechtigheid werd de zwaarste klok van de kathedraal 85 keer geluid en hingen de vlaggen naast de kathedraal halfstok.

bron: Belga