Overlegcomité zet licht voor heropening terrassen op 8 mei officieel op groen

Overlegcomité zet licht voor heropening terrassen op 8 mei officieel op groen

Dat de vaccinatiegraad zou worden gehaald, stond in de sterren geschreven. Voor de situatie op de afdelingen intensieve zorg werd geen cijfer vooropgesteld, maar moest sprake zijn van een duurzame verbetering. Dat ligt anders voor verdere versoepelingen in juni, wanneer bijvoorbeeld de heropening van cafés en restaurants in beeld komt. Dan zou het aantal covid-patiënten op de intensieve zorg moeten gedaald zijn tot 500 patiënten.

De heropening van de terrassen maakt deel uit van de delen van het buitenplan die op 8 mei in werking treden. Het gaat om de afschaffing van de avondklok. Tussen middernacht en 5.00 uur 's ochtends komt er een samenscholingsverbod tot drie personen (of meer indien leden van hetzelfde gezin).

Evenementen, culturele voorstellingen en erediensten zullen buiten kunnen plaatsvinden met maximum 50 personen. Pretparken, professionele brocantes en rommelmarkten zullen opnieuw toegelaten zijn, net als georganiseerde buitenactiviteiten tot 25 personen en sportactiviteiten zonder publiek.

Onderwijsbeslissingen

Het elektronische Overlegcomité zette overigens ook het licht op groen voor de beslissing van de ministers van Onderwijs om vanaf 10 mei opnieuw naar voltijds contactonderwijs te gaan voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. "Het Overlegcomité benadrukt dat het openhouden van scholen een essentiële doelstelling blijft, gezien dit een wezenlijke bijdrage levert tot het mentaal welzijn van jongeren", luidt het.