Overleden tiener Blaarmeersen - "Als overheid het meent, moet ze daar middelen tegenover stellen"

De overheid mag dan wel aandacht hebben voor de kloof tussen de hulpverlening tussen min en plus 18-jarigen, ze moet er ook middelen tegenover stellen. Dat zegt een regiodirecteur van CAW Oost-Vlaanderen, nadat eerder deze week een 19-jarige jongen, die uit de jeugdhulp kwam, van ontbering omkwam in een tentje op de Gentse Blaarmeersen.

"Dergelijke situaties zijn voor ons zeer herkenbaar", zegt regiodirecteur Alain Slock. "De kenmerken zijn altijd terugkerend en bepalend voor het verdere gevolg. Het gaat vaak om jongeren met een instellingsverleden, vaak ook in een multiprobleemsituatie. Omdat ze zo lang in instellingen zaten, zijn ze vaak ook hulpverleningsmoe."

Als die jongeren 18 worden, en dus wettelijk gezien meerderjarig zijn, kunnen ze er ook voor kiezen om te stoppen met hulpverlening. "Jongeren gaan zich op een gegeven moment ook verzetten en streven naar zelfstandigheid, alleen is de context vaak niet gunstig. Want dikwijls hebben ze vaak geen of nauwelijks een netwerk. Als ze dan vrienden maken, zijn dat vaak vrienden die in de ogen van volwassenen niet altijd de beste personen zijn, waardoor ze vaak in schrijnende situaties terechtkomen."

Omdat CAW Oost-Vlaanderen vaststelde dat een vierde van de mensen in opvangcentra voor dak- en thuislozen jonger dan 25 is en een instellingsverleden heeft, werden met een aantal partners zowel in het Gentse als in Zuid-Oost-Vlaanderen al initiatieven genomen.

bron: Belga