Oude wapens rijkswacht duiken op in dossier Bende van Nijvel

Oude wapens rijkswacht duiken op in dossier Bende van Nijvel

Drie jongeren doken in mei en juni in het kanaal van Ronquières, nabij Ittre. Daarbij haalden ze twee dozen boven. De kisten, waar het opschrift ‘Rijkswacht' opstond, bevatten twee riotguns, een revolver en een duizendtal kogels van het type 9 millimeter. Na de uitzending van het VTM-programma ‘Faroek Extra' legden de jongeren de link met de Bende van Nijvel en contacteerden ze de politie.

Zoektocht zonder resultaat

De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer wil een verband met de dodelijke overvallen niet bevestigen. "Volgens de speurders zou het kunnen gaan om munitie die uit de jaren 80 dateert maar dat moet nog onderzocht worden. Het is dus nog allesbehalve zeker of er een link is tussen deze munitie en wapens en het dossier van de Bende van Nijvel", klinkt het. "Onderzoek door deskundigen moet daarover meer duidelijkheid brengen."

De onderzoeksrechter heeft wel besloten tot nieuwe zoekacties in het kanaal, die gisteren begonnen, maar nog geen resultaat opleverde. "Van de wapens die gelinkt worden aan de Bende van Nijvel missen we nog altijd twee riotguns en een aantal wapens die bij wapenhandelaar Dekaise werden gestolen", aldus de procureur-generaal die uitdrukkelijk de drie jongeren bedankte voor hun vondst.