Oude wagens worden verbannen uit Delhi

Het Indische Hoge Gerechtshof bevestigde, ondanks hevige tegenstand van enkele advocaten, een eerdere beslissing om vervuilende wagens uit de hoofdstad te weren. Dit besluit impliceert dat alle auto's ouder dan 15 jaar de stad met haar zestien miljoen niet meer in zullen mogen.

"Een gerechtshof probeert iets goed te doen voor het volk," zegt H.L. Dattu, India's hoogst geplaatste rechter. "Laat ons hen helpen in plaats van hen te ontmoedigen. We zullen niet tussenkomen in hun beslissing."

Indiaas Minister van Wegen, Transport en Snelwegen liet dinsdag nog weten dat hij zes maanden buffer wilt als overgang naar de invoering van de maatregel.

Het National Green Tribunal probeerde eerder ook nog dieselwagens ouder dan tien jaar uit de stad te verbannen, maar riep dat voorstel terug na protestacties van de beïnvloedde transportbedrijven.

Delhi is een van 's werelds meest vervuilde steden. Verschillende studies hebben al uitgewezen dat de hoeveelheid fijn stof in de lucht tientallen keren hoger ligt dan dat eigenlijk de norm is. Het is er effectief ongezond om te ademen. De slechte verkeerssituatie in de stad heeft een beduidend aandeel in de vervuiling.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=FaQD175l-Qk[/embed]