Oscars leggen lat voor diversiteit hoger: 'beste film' vanaf 2024 enkel naar diverse prent

Oscars leggen lat voor diversiteit hoger: 'beste film' vanaf 2024 enkel naar diverse prent

De Oscars of Academy Awards, de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten, hebben de lat voor diversiteit heel wat hoger gelegd. Vanaf de 96ste uitreiking in 2024 zal de Oscar voor 'beste film' - de belangrijkste Oscar - enkel uitgereikt worden aan een prent die beantwoordt aan strenge diversiteitsstandaarden. "Wij geloven dat deze inclusie-standaarden langdurende, essentiële verandering in onze industrie zullen versnellen”, zeggen de CEO en voorzitter van de Academy in een verklaring.

De beslissing komt er in tijden waarin de Black Lives Matter-beweging en het antiracismedebat sterk opleeft in de Verenigde Staten. Bovendien kregen de Oscars in het verleden al vaak kritiek op hun te witte winnaarssamenstelling. "Het diafragma moet groter worden om onze diverse wereldbevolking te weerspiegelen, zowel bij het maken van films als bij het publiek dat ermee in contact komt", aldus de Academy.

Op en naast de set

Het gaat bij de nieuwe standaarden niet enkel om de vertegenwoordiging van verschillende groepen zoals mensen met een niet-witte huidskleur, vrouwen, mensen met een beperking en de LGBTQIA+-gemeenschap op het witte doek. Naast de verhaallijn en de acteurs moet ook bij de crew en in de studio, in stage- en opleidingsmogelijkheden en in de marketing en publiciteit van het film rekening gehouden worden met inclusie van ondervertegenwoordigde groepen. De film moet in twee van die bovenstaande categorieën voldoende scoren op diversiteit om nog kans te maken op een Oscar.

De standaarden voor diversiteit worden gespecificeerd door een aantal percentages en getallen. Zo moet in de film ten minste één hoofdpersonage of een belangrijke bijrol uit een ondervertegenwoordige groep komen, en moet ten minste 30% van de secundaire rollen daardoor worden ingevuld. Oftewel moet de verhaallijn of het thema van de film gefocust zijn op een ondervertegenwoordigde groep. In de andere bovengenoemde categorieën gelden soortgelijke regels of quota.