Orkaan Dorian stijgt naar categorie 2 op weg naar Florida

Orkaan Dorian stijgt naar categorie 2 op weg naar Florida

De inwoners van Florida bereiden zich voor op de komst van orkaan Dorian, die vandaag in de Caraïben naar categorie 2 steeg voordat hij volgens de voorspellingen zondagavond en begin volgende week de kust van Florida zal treffen als een orkaan van categorie 4. Dorian blijft "een uiterst gevaarlijke orkaan" terwijl hij Florida nadert, zo verwacht het Amerikaanse orkaancentrum NHC (National Hurricane Center). Het centrum voorspelt dat de orkaan een kracht van categorie 4 krijgt met windsnelheden van minstens 209 kilometer per uur.

De aanhoudende storm, wind en regen kunnen zware schade aanrichten in Florida. "Levensbedreigende stormvloed en verwoestende orkaanwinden zullen waarschijnlijk begin volgende week delen van de oostkust van Florida treffen, maar het is te vroeg om te bepalen waren de hoogste stormvloed en hevigste winden zullen toeslaan", aldus NHC.

Vandaag en morgen bevindt de storm zich volgens de voorspellingen ten noorden van de Bahama's en maandagavond bij het schiereiland van Florida.

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, riep eerder deze week de noodtoestand in de staat uit en vrijdag beloofde hij dat spoedig een beslissing zou worden genomen over mogelijke evacuaties. "We weten dat het intens zal worden. Er is nog veel onzekerheid over waar de storm naartoe zal gaan", zei DeSantis in een interview met Fox News. "Hij kan in elke county van Florida toeslaan, alle 67 county's zouden kunnen worden getroffen."

bron: Belga