Orkaan Dorian - Dorian zet koers verder richting Canada

Orkaan Dorian is vertrokken uit de kustregio van de Amerikaanse staat North Carolina en is de Atlantische Oceaan overgestoken richting Canada. Het natuurgeweld zal zaterdag op relatief grote afstand langs het noordoosten van de VS passeren, ter hoogte van onder meer New York, Massachusetts en Maine. Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center. Zaterdagavond lokale tijd zal Dorian als afgezwakte storm over Nova Scotia, in het uiterste noordoosten van Canada, razen. De orkaan is afgezwakt tot categorie 1, de laagste van vijf categorieën, toen hij in de richting van de Amerikaanse staten North Carolina en South Carolina trok. De maximale aanhoudende windsnelheden bedragen nu nog 150 kilometer per uur. Ondanks de afgezwakte versie, waren er wel nog overstromingen en raakten huizen beschadigd. Meer 200.000 huizen vielen zonder stroom.

Vrijdagnamiddag (lokale tijd) verplaatste de storm zich aan 40 kilometer per uur over de Atlantische Oceaan naar Canada.

Op de Bahama's is de dodentol na de doortocht van orkaan Dorian intussen opgelopen tot 30. Dorian bereikte zondag de Bahama's en ging gepaard met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur. Drie dagen lang richtte de storm een ware ravage aan op de eilandenstaat. Het gaat om de ergste orkaan op de Bahama's sinds het begin van de metingen. Veel mensen zijn nog vermist, maar als gevolg van de omvang van de schade gaan de zoekacties en reddingswerken maar traag vooruit.

Bron: Belga