Organisatie Ronde van Italië schrapt prijs voor snelste daler

Organisatie Ronde van Italië schrapt prijs voor snelste daler

Eerder deze week stond de wielerwereld in rep en roer. De organisatie van de Ronde van Italië maakte bekend dat het voor het eerst een prijs zou uitreiken aan de snelste daler. De eindwinnaar in het klassement zou 5.000 euro krijgen. Verschillende renners uitten op Twitter hun ongenoegen.

Ook Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische Wielerbond, deelde zijn kritische mening. "Op een moment dat iedereen nadenkt over veiligheid in het peloton is een prijs voor de beste daler in de Giro een onaanvaardbaar idee. Ik heb onmiddellijk gevraagd de prijs te verbieden", klonk het. En nu is ook de Italiaanse organisatie tot inkeer gekomen.

"Veiligheid is prioriteit"

"Het initiatief wou een belangrijke vaardigheid, een integraal onderdeel van het wielrennen, naar voren halen en dat zonder de veiligheid van de renners in gevaar te brengen. Deze veiligheid is en blijft de prioriteit voor de Giro en de organisatoren", klinkt het.

"Volgens commentaren zou het initiatief mogelijk verkeerd begrepen kunnen worden en tot gedrag kunnen leiden dat niet strookt met het veiligheidsprincipe. De organisatoren begrijpen deze commentaren en wijzigen dan ook het initiatief." Een klassement en het hieraan verbonden prijzengeld komen er dus niet. De organisatoren zullen de tijdopnames tijdens de afdalingen enkel ter beschikking stellen "als statistische data voor de fans".

Morgen wordt op het eiland Alghero de 100ste editie van de Giro d'Italia op gang geschoten. Vincenzo Nibali kroonde zich vorig jaar in extremis tot eindwinnaar. Dit jaar behoort de Italiaan opnieuw tot de topfavorieten, al zal hij veel weerwerk krijgen van de Colombiaan Nairo Quintana.