Orde in de chaos: dit is gezond

Orde in de chaos: dit is gezond

De nieuwe aanbevelingen houden meer rekening met de mate dat je beweegt. In plaats van drie, zijn er nu zes activiteitscategoriën: inactief, sedentair of weinig actief, matig actief, actief, erg actief en uitgesproken actief. Nogal wiedes dat kantoorwerkers die veel zitten, minder calorieën nodig hebben dan topsporters.

Vet

Het adviesorgaan benadrukt dat vetrijke voeding best belangrijk is, maar dat je moet kiezen voor de juiste soorten. Industriële transvetten, die af en toe gebruikt worden in koekjes, snacks en fast food, zijn uit den boze. Verzadigde vetten als boter, vette vleeswaren en kokos- of palmolie mogen in beperkte mate op het menu staan. Van enkelvoudig onverzadigde vetzuren (zit in o.a. pistaches, hazelnoten en gevogelte) en meervoudige onverzadigde vetzuren (zit in o.a. noten, soja en vette vis) mag je voldoende eten.

Suiker

Van mensen die suikers volledig afzweren, wil de HGR niets weten. Complexe koolhydraten en vezels zijn een goede bron van energie. Kies voor bruin brood en volkoren brood, rijst en pasta of peulvruchten, aardappelen, groenten en fruit. De consumptie van toegevoegde suikers moet wél beperkt blijven. Ook honing, rietsuiker, kokossuiker, tarwesiroop of geconcentreerd fruitsap laat je best links liggen.

Zout

Overmatig gebruik van zout leidt tot een hoge bloeddruk. Niet meer dan 5 gram zout per dag blijft daarom de aanbevolen hoeveelheid.

Foto Pexels