Opschorting in verkrachtingszaak - "Bestraffing eerste rechter was niet gepast"

De 33-jarige Gentse lokale radiopresentator die een vrouw verkrachtte tijdens een uitzending maar van de Gentse correctionele rechtbank de gunst van de opschorting kreeg, moet in beroep een zwaardere straf krijgen. "De bestraffing van de eerste rechter was niet gepast. Het was eigenlijk geen bestraffing", zei openbaar aanklager Erwin Coppens voor het Gentse hof van beroep.

Het openbaar ministerie vroeg 18 maanden cel, waarvan 12 maanden eventueel met uitstel onder voorwaarden. "Dat is de straf die ook in eerste aanleg gevorderd werd. Het OM had in eerste aanleg ook negatief geadviseerd over de opschorting. De bestraffing van de eerste rechter was niet gepast. Het was eigenlijk geen bestraffing. De verontwaardiging van de publieke opinie komt ook ergens vandaan. Het was een zuivere verkrachting, daar is er geen discussie over. Er was geen enkel excuus. Het slachtoffer zei duidelijk neen voorafgaand aan de feiten", zei aanklager Erwin Coppens.

Het vonnis van de eerste rechter moet hervormd worden, stelde het openbaar ministerie. "Er wordt door de rechter stevig geknauwd aan het principe dat de weigering van de vrouw absoluut is. Er zou volgens de rechtbank een opbouw geweest zijn naar de door de man bedoelde seksuele handeling. De basis van de rechter is onjuist want die opbouw is gecreëerd door de man. Het slachtoffer stelde duidelijk haar grenzen voor de penetratie en hij wist dat het neen was."

De verdediging van de man is momenteel aan het woord.

bron: Belga