Opruimwerkzaamheden looddeeltjes nabij Notre-Dame van start

Opruimwerkzaamheden looddeeltjes nabij Notre-Dame van start

Vandaag wordt gestart met de opruiming van de schadelijke looddeeltjes in de buurt van de Notre-Dame in Parijs. Sinds de brand op 15 april liggen er looddeeltjes op het plein voor de Parijse kathedraal en de omgeving. Gedurende anderhalve week zal die omgeving afgesloten worden voor het publiek. De werken worden geleidelijk heropgestart, met nieuwe beschermingsmaatregelen voor de werknemers die mogelijk blootgesteld worden aan lood.

Twee weken geleden werd de bouwwerf stilgelegd om de voorzorgsmaatregelen voor de werknemers te herbekijken. Een rapport van arbeidsinspecteurs had aangegeven dat die maatregelen onvoldoende waren, en niet systematisch gevolgd werden.

De beroemde kathedraal werd in april getroffen door een zware brand. Er zou zeker 300 ton lood gesmolten zijn, waardoor er loodpartikels vrijkwamen. Onder andere de spitstoren van de Notre-Dame die tijdens de brand volledig in rook opging, bestond voor een groot deel uit lood.

De omgeving wordt grondig aangepakt: de straten, inclusief het straatmeubilair, worden gereinigd met een vloeistof die bestaat uit detergent dat schuimt en later opnieuw opgezogen wordt. Daarnaast gaat men ook een gel gebruiken die drie dagen moet drogen. Die wordt vervolgens verwijderd in de hoop dat de loodddeeltjes meekomen.

In totaal zullen de werkzaamheden op Île de la cité nog zeker tot september duren.

bron: Belga