Oppassen voor vallende takken

Oppassen voor vallende takken

Door de aanhoudende droogte worden sommige bomen kwetsbaar, waardoor er gevaar is voor vallende takken, waarschuwt Leefmilieu Brussel vandaag. De Brusselse overheidsdienst raadt de bevolking aan voorzichtig te zijn in de parken, onder de kruin van de bomen, in het bos en in de omgeving van bomenrijen aan de rand van de weg, vooral in parkeerzones. In deze lange periode van droogte vallen heel wat takken van de bomen, hoewel ze gezond zijn. Ook de schors van de platanen laat massaal los, aldus Leefmilieu Brussel. Volwassen bomen in onze streken die aan de zomerzon worden blootgesteld, verliezen 1.000 à 3.000 liter vocht per dag. Daardoor kunnen de sappen door de boom stromen tot aan de bladeren om ze af te koelen en te vermijden dat ze door de zon worden geroosterd.

Bij intense zonneschijn is het mogelijk dat het water dat door de boom stroomt, gasvormige belletjes vormt. Als deze belletjes groter worden, kan een "embolie" ontstaan die circulatie van de sappen plots onderbreekt. Daardoor breekt de tak plots af, ongeacht de grootte of de gezondheidstoestand van de boom, legt de Brusselse overheidsdienst uit.

Er wordt onderzoek gedaan naar een vroegtijdige opsporing van het geluid dat deze luchtbellen voortbrengen. Ondertussen stelt Leefmilieu Brussel alles in het werk om de risico's op vallende takken te beperken in de parken onder zijn beheer. De ploegen op het terrein doen dagelijks een follow-up van de groene ruimten, die naar verluidt 40.000 bomen tellen verspreid over 80 sites.

bron: Belga