Opnieuw aarde-achtige planeet in levensvatbare zone rond ster gevonden

Opnieuw aarde-achtige planeet in levensvatbare zone rond ster gevonden

De Amerikaanse TESS-telescoop heeft vrij dicht bij ons een nieuwe aarde-achtige planeet rond een ster gevonden, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt.

Exoplanetenjager TESS stootte bij de dwergster TOI 700 op iets meer dan 100 lichtjaar van ons op drie planeten. De Spitzer-telescoop van de NASA bevestigde de vondst. TOI 700 is met een massa en grootte die veertig procent is van die van de zon relatief klein. De oppervlaktetemperatuur bedraagt de helft van die van onze ster. Rond TOI 700 cirkelen zeker drie planeten. Ze kregen de namen TOI 700 b, c, en d.

Opmerkelijk aan d is dat het hemellichaam in de levensvatbare zone rondom de ster wentelt. Dat betekent op een afstand waar vloeibaar water op het oppervlak mogelijk is. Meer nog, TOI D lijkt heel erg op de aarde.

De planeet is slechts twintig procent groter dan de onze en wentelt in 37 dagen rond TOI 700. De planeet krijgt 86 procent van de energie zoals wij die krijgen van onze ster. Eén kant van de exoplaneet is steeds naar de ster gericht, zoals de maan naar ons.

Er zijn vroeger reeds aarde-achtige planeten in een levensvatbare zone gevonden, onder andere, mede door Belgische vorsers, in het TRAPPIST-1 systeem. Voor TESS is het een primeur.

TOI 700 d is een topkandidaat voor verder onderzoek.

bron: Belga