Operatie Slak: N-VA vraagt strenge reactie van NMBS

Operatie Slak: N-VA vraagt strenge reactie van NMBS

De NMBS moet streng reageren op de actie van de treinbestuurder die met opzet traag rijdt in de hoop ontslagen te worden. "Dit is het opzettelijk belemmeren van het vlot spoorverkeer", zegt N-VA-Kamerlid Inez De Coninck. De N-VA reageert op de 'operatie slak' van een treinbestuurder deze week. De man liet de trein van Bergen naar Luik met 37 minuten vertraging aankomen. Hij heeft al een contract in de veel beter betalende privésector. Maar er is een probleem: bij de NMBS geldt een opzegtermijn van een jaar voor treinbestuurders. Met zijn 'operatie slak' hoopt hij zo snel mogelijk ontslagen te worden.

Het N-VA-Kamerlid noemt de actie "een volledig misprijzen van de reizigers, de NMBS als werkgever en de belastingbetaler". De opleiding tot treinbestuurder kost zowat 75.000 euro. "Na zo'n dure opleiding is het logisch dat de NMBS haar treinbestuurders niet zomaar laat vertrekken", aldus De Coninck.

N-VA vraagt dat de spoorwegmaatschappij streng reageert. "De NMBS mag dit niet ongestraft laten. Als ze dit blauw-blauw laat, zal de actie gekopieerd worden door anderen".

Nog volgens De Coninck is de actie mogelijk strafrechtelijk vervolgbaar. "De treinbestuurder in kwestie belemmert doelbewust het vlotte treinverkeer. Dat is strafbaar volgens het strafwetboek. Particulieren krijgen bovendien, terecht, hoge boetes als ze het treinverkeer belemmeren. Bovendien misbruikt de persoon in kwestie gemeenschapsmiddelen voor zijn persoonlijk belang en toont hij niet de nodige loyaliteit die je van een werknemer mag verwachten".

bron: Belga