Op zoek naar een betekenisvol cadeau? Denk aan jezelf

Op zoek naar een betekenisvol cadeau? Denk aan jezelf

De zoektocht naar het perfecte geschenk is vaak niet eenvoudig, zeker niet als je de persoon in kwestie niet door en door kent. Een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Experimental Social Psychology, toont echter aan dat de oplossing eenvoudiger is dan je zou denken.

Wie een betekenisvol cadeau wil geven, gaat best op zoek naar een presentje dat iets eigen aan het licht brengt, in plaats van enkel te letten op de interesses van de ontvanger. Volgens het onderzoek voelen mensen zich meer verbonden wanneer een geschenk iets persoonlijk onthult.

De studie bestaat uit zes sociale experimenten, waarbij gezocht werd naar het verschil tussen geschenken gericht op de ontvanger of cadeau's die een afspiegeling zijn van de schenker.

Eentje daarvan vroeg aan een honderdtal studenten om een liedje te kopen voor een vriend, een familielid of een geliefde. Sommige studenten moesten een lied kiezen dat bij henzelf paste, anderen werden gevraagd om een deuntje te kiezen dat de ontvanger leuk zou vinden. Na rondvraag bleek dat ontvangers die iets ontdekten over de schenker een hechtere band voelden.