Op zoek naar een baan: oud geleerd is jong gedaan

Op zoek naar een baan: oud geleerd is jong gedaan

De stilte in de ruimtes van Duo for a Job staat sterk in contrast met het ondertussen volop ontwaakte Brussel. Sinds maart werkt de organisatie naast hun uitvalbasis in de Maurice Lemonnierlaan ook vanuit deze tweede locatie, midden in de Matongéwijk. “Wij wilden een plek die tussen de twee werelden van onze oudere mentors en jonge werkzoekenden zit”, vertelt medeoprichter Frédéric Simonart. “Het Brusselse centrum was belangrijk: de meeste jongeren komen van het noordoosten, terwijl de mentoren in het algemeen van de zuidwestelijke gemeenten komen.”

Sinds 2012 koppelt Duo for a Job geïmmigreerde jongeren aan gepensioneerde ouderen met jaren ervaring in het vakgebied waarin de jongeren willen werken. Op deze manier worden ze begeleid door professionals die op hun beurt hun jarenlange opgebouwde kennis kunnen doorgeven. “Momenteel hebben we zo al 210 duo's gecreëerd”, glundert Simonart. En hun aanpak blijkt efficiënt. “75% daarvan vond een oplossing na zes maanden. Bijna de helft van deze jongeren kon aan de slag voor een job van bepaalde of onbepaalde duur. De anderen vonden een stageplek of volgden opnieuw een opleiding.”

Sollicitatievrees

Een stijlvolle oudere dame wandelt de kamer binnen. “Veel mensen die met pensioen zijn, gaan heel laat opstaan. Bij mij is dat geen gewoonte: ik sta nog steeds vroeg op”, lacht ze enthousiast. Ghislaine Vervoort (67) is de mentor van Camille Calara Esteban (23) en ondertussen bijna twee jaar op pensioen. “Ik heb een veelzijdige carrière gehad. Wanneer het bedrijf waar ik opleidingen en coaching gaf in commerciële opleidingen zijn activiteiten stopzette, heb ik mijn eigen zaak opgestart.”

De ietwat bedeesde Camille sluit zich aan bij het gesprek. “Ik ben al zeven jaar hier in België, maar behaalde mijn diploma van algemeen secundair onderwijs in de Filipijnen”, vertelt ze. “Toen ik in België aankwam, volgde ik een jaar lang intensief Nederlandse les.” De Filipijnse wil graag verkoopster worden, maar heeft vaak moeite bij sollicitatiegesprekken: “Mijn Frans en Nederlands zijn nog niet zo vlot. Ook ben ik soms verlegen om te spreken en kan ik niet altijd antwoorden op alle vragen.”

Sharing is caring

Daarbij kan Ghislaine haar assisteren. “Ik vind het een fantastische opportuniteit om haar te kunnen helpen, omdat ik natuurlijk ervaring heb en maturiteit”, zegt ze. “Als ik dat voor een stukske kan delen, vind ik dat fantastisch. Ik weet waar ik naartoe wil: als een team op zoek gaan naar de beste job voor Camille.” De mentor heeft een andere blik gekregen op jonge geïmmigreerden. “Ik had geen flauw idee hoe moeilijk de situatie was in hun zoektocht naar werk. Eén van de grootste moeilijkheden zijn de vooroordelen die sommige bedrijven nog altijd hebben”, zucht Ghislaine.

Ook Frédéric Simonart benadrukt het belang van Duo for a Job en ziet potentieel in andere grote steden voor een gelijkaardig project. “We kijken al een beetje naar de mogelijkheden in Antwerpen, maar hebben nog geen concrete plannen”, geeft hij toe. “Momenteel moeten we eerst in Brussel doorgaan met positieve resultaten, zodat we daarna ook andere steden makkelijk kunnen overtuigen.

Jorik Leemans