Op weg voor een nieuwe poolmissie

De zomer komt eraan op Antarctica en dus is een groep wetenschappers gepakt en gezakt om af te zakken naar de Belgische poolbasis Prinses Elisabeth. Ze zullen er een heleboel experimenten uitvoeren. Radiobiologe Sarah Baatout vertelt hoe ze zich voorbereidt op zo'n avontuur.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

D-360: De selectie begint. Het aantal tickets is heel beperkt, want op de basis is maar plaats voor een veertigtal mensen. Dit jaar mag een dozijn Belgische wetenschappers mee. De kandidaten moeten een dossier indienen bij Belspo, dat de Belgische projecten selecteert.

D-180: De geselecteerde projecten krijgen het goede nieuws en mogen zich klaarmaken voor een wetenschappelijke missie naar de poolbasis. De reis kan tot de laatste minuut uitgesteld worden om logistieke redenen, maar ze moeten zich wel beginnen voorbereiden.

Foto R.V.

D-50: Het vertrek komt dichterbij. Het team van Sarah Baatout stuurt het nodige materiaal voor zijn experimenten per boot naar Zuid-Afrika. Vandaar vertrekt het op 15 december naar de poolbasis Prinses Elisabeth. "We nemen het vliegtuig naar Novolazarevskaya, een Russische basis op Antarctica." Daar stapt iedereen over in een vliegtuig op glijders, richting Belgische basis.

D-45: Twee maanden voor het vertrek begint het echte werk voor Sarah Baatout. Ze moet naar Chamonix. Het team gaat er onder leiding van Antarcticaspecialist Alain Hubert werken aan zijn gletsjerskills. De wetenschapster zal van de gelegenheid gebruikmaken om bloedstalen te nemen en de evolutie van het immuunsysteem van de teamleden te bestuderen.

D-10: Enkele dagen voor het vertrek profiteren de onderzoekers van wat vrije tijd met hun gezin. Want eenmaal ter plaatse kunnen ze niet meer communiceren wanneer ze dat willen. De satellietverbinding is erg beperkt en ze moeten ook spaarzaam omspringen met elektriciteit. Die wordt opgewekt door windmolens en moet gedeeld worden door een grote groep wetenschappers en crewleden. "De werking van de basis en het goede verloop van de wetenschappelijke proeven zijn de basistaken tijdens de zomer", zegt de organisatie die de poolbasis beheert.

(cg)