Op skivakantie met de trein

Op skivakantie met de trein

door Camille Goret

Saint-Gervais, genieten van de Mont Blanc

De skistations van de noordelijke Alpen zijn het makkelijkst bereikbaar per trein. Op 7 uur sta je bijvoorbeeld vanuit Brussel in Saint-Gervais, aan de Mont Blanc. Met een overstap in Parijs en een tweede aan de voet van de Alpen. Dat lijkt misschien vrij lang, maar eigenlijk is dat vergelijkbaar met een vliegreis als je rekening houdt met de tijd die je nodig hebt om naar de luchthaven te geraken, de veiligheidscontroles te passeren, in te checken en op je bagage te wachten…

Les Arcs, hartje Franse Alpen

Les Arcs 2000

In de winter rijdt de Thalys Sneeuw rechtstreeks naar de skistations van de noordelijke Alpen. Stewards helpen je met je bagage aan boord, maar het grootste voordeel is dat je niet moet overstappen in Parijs. Na 6u30 sta je in Bourg-Saint-Maurice, vanwaar de skiliften je meteen naar de pistes van Les Arcs brengen. Onderweg stopt de Thalys Sneeuw in Chambéry, Albertville, Moutiers, Aime-La Plagne en Landry.

Montgenèvre, voor wie haast heeft

Wie niet veel verlof heeft, kan gaan skiën in Montgenèvre. Je vertrekt dan in de late namiddag vanuit Brussel en neemt om 20u50 de nachttrein in Parijs (Gare d'Austerlitz) richting Briançon. Vanaf €45 reserveer je een verrassend comfortabele slaapplaats aan boord. Om 9u40 brengt een shuttlebus je naar de voet van de skipistes in Montgenèvre. Je kan dus makkelijk op vrijdagavond op skiweekend vertrekken en maandagvoormiddag al terug thuis zijn.

Tignes en zijn immens skidomein

Het immense skidomein van Tignes is iets moeilijker bereikbaar, want na een reis van 7 uur vanuit Brussel moet je aan het station van Bourg-Saint-Maurice nog eens een bus op. Maar dat vergeet je meteen als je op het 4.000 hectare grote domein staat. Het voordeel van dit station is dat het tien maanden per jaar open is, want je kan er skiën op een gletsjer, op een hoogte van 3.500 meter.

Axamer Lizum, Oostenrijkse charme

De Oostenrijkse nachttrein Nightjet brengt je vanuit Düsseldorf op een nachtje tijd naar de skistations van de oostelijke Alpen. Na een verkwikkend dutje ben je helemaal klaar om de pistes af te zoeven. Rond de stad zijn verschillende domeinen makkelijk bereikbaar met de bus. Axamer Lizum is een van de goedkoopste stations in een land waar skiën soms een dure hobby is.

Interlaken, een adembenemend traject

De Duitse ICE-treinen maken de Zwitserse skistations vrij vlot bereikbaar. Al is het iets duurder en ingewikkelder dan naar Frankrijk reizen. Je kan vanuit Keulen bijvoorbeeld de nachttrein naar Interlaken nemen. Wie liever overdag naar de Zwitserse Alpen reist, kan zich onderweg vergapen aan enkele prachtige sneeuwlandschappen.