Oostenrijk: ÖVP van kanselier Kurz volgens exitpoll afgetekend de grootste

Oostenrijk: ÖVP van kanselier Kurz volgens exitpoll afgetekend de grootste

De conservatieve partij ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz zou volgens een eerste exitpoll de grote winnaar zijn van de Europese verkiezingen. De ÖVP zou 34,5 procent van de stemmen halen, tegenover 23,5 procent voor de sociaaldemocratische SPÖ en 17,5 procent voor de FPÖ, de extreemrechtse partij die tot voor enkele dagen een coalitie vormde met de ÖVP van Kurz. Als de resultaten van de poll, die uitgevoerd werd bij 5.200 Oostenrijkers tussen 21 en 26 mei, zich om 23 uur doorzetten in de eerste officiële resultaten, zal de FPÖ de duidelijkste verliezer zijn van de Europese verkiezingen in Oostenrijk. De partij kwam een week geleden in de problemen nadat een video was uitgelekt waarin te zien was hoe vicekanselier Heinz-Christian Strache zich wilde laten omkopen. De onverkwikkelijke saga leidde na enkele dagen tot het vertrek van alle FPÖ-ministers uit de regering-Kurz.

De sterke score van de ÖVP (+7,5 procentpunt vergeleken met 2014) moet kanselier Kurz sterken in de aanloop naar de vertrouwensstemming die maandag plaatsvindt in het Oostenrijkse parlement. De kleine milieupartij Jetzt diende die in, maar SPÖ en FPÖ laten voorlopig in het midden hoe zij zullen stemmen.

Volgens de exitpoll verliest de SPÖ licht terrein (-0,5 procentpunt), terwijl de FPÖ meer achteruitgaat (-2,2 procent). Omgezet in zetels in het Europees Parlement haalt de ÖVP er wellicht 7 (+2), de SPÖ 5 (+0) en de FPÖ 3 (-1). De groenen zouden 2 zetels halen, de liberalen 1.

bron: Belga