Oostende zal 'mosselgraaiers' beter in het oog houden

Oostende zal 'mosselgraaiers' beter in het oog houden

In Oostende gaan regelmatig mensen mossels en andere schelpdieren plukken van de golfbrekers en staketsels. Dat schrijft De Standaard vandaag. Oostende zal een oogje in het zeil houden, want het plukken is verboden. Meer zelfs, er staan boetes op tot 250 euro. Een schelp of een mossel rapen, of enkele garnaaltjes vissen, daar is geen probleem, maar net als bij vissen hebben mensen die mosselen, mosselzaad, schelpslakken of andere zeeproducten willen zoeken of trekken een vergunning nodig. Die moet aangevraagd worden bij het Vlaams Gewest. Op grote schaal plukken op havendammen, strandhoofden of golfbrekers is dus bij wet verboden.

Er kunnen zelfs GAS-boetes uitgeschreven worden voor wie zich bezondigt aan het massaal weggraaien van mossels en andere schelpdieren. Die boete kan oplopen tot 250 euro.

Het Vlaams Instituut voor de Zee waarschuwt de plukkers ook voor de consumptie van producten die dicht bij de kades of staketsels worden geplukt. Mosselen hebben namelijk een zuiverende functie, maar nemen wel heel wat schadelijke stoffen op.

Oostende gaat er nu strenger op toezien zodat dergelijke strandrovers kunnen gevat worden.

bron: Belga