Oost-Vlaanderen beperkt gebruik leidingwater en regenwater

Oost-Vlaanderen beperkt gebruik leidingwater en regenwater

Gouverneur Briers van Oost-Vlaanderen heeft vanmiddag een verbod op het gebruik van leidingwater voor onder meer het wassen van auto's, vullen van zwembaden en bevochtigen van tuinen ingesteld. Zelfs op het gebruik van regenwater geldt met onmiddellijke ingang een beperking. "Ik reken op de Oost-Vlamingen om spaarzaam te zijn", zegt Briers. De maatregel is nodig omdat het al weken niet geregend heeft in de provincie en volgt op een reeks ingrepen die het naburige West-Vlaanderen eerder op de dag had afgekondigd. Na overleg met de gouverneur van West-Vlaanderen beslist gouverneur Jan Briers om ook maatregelen op te leggen voor Oost-Vlaanderen. De aanhoudende droogte en de warme temperaturen bedreigen de leidingwaterproductie. Ook het peil van de waterlopen is zeer laag. De gouverneur stelt met onmiddellijke ingang een oppompverbod voor alle onbevaarbare waterlopen in.

Sinds enkele weken is in West- en Oost-Vlaanderen code 'geel' van kracht. Dat brengt de provinciale diensten vandaag tot een algemeen verbod op het gebruik van leidingwater voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers. Ook het vullen van kleine zwem- en plonsbaden of vijvers is niet toegestaan. Het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen mag tijdelijk ook niet met kraantjeswater, evenals het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen.

Opvallend is dat ook het gebruik van regenwater wordt beperkt voor het besproeien van grasperken, gazons, sportvelden en het beregenen van gewassen. Omdat teveel van dat water overdag verdampt wordt het verboden tussen 8 uur en 20 uur.

In het verbod wordt rekening gehouden met uitzonderingen voor landbouw- en professionele activiteiten. Maar particulieren die zich niet aan het verbod houden, riskeren een boete tot 1.600 euro.

bron: Belga