Ook politie in Nederlands-Limburg alert voor voortvluchtige beroepsmilitair

Ook de politie in Nederlands-Limburg is alert voor de voortvluchtige beroepsmilitair J.C. Dat heeft een woordvoerder van het politiekorps laten weten aan het Nederlandse nieuwsagentschap ANP. Voorlopig heeft de Nederlandse politiedienst geen actieve rol in de zaak.

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

«We zijn niet actief betrokken geweest bij deze actie tot nu toe. De Belgische politie leidt het onderzoek», zegt de woordvoerder. Volgens hem is er geen informatie die doet vermoeden dat de verdachte mogelijk de grens over komt. «Maar we zijn wel alert en monitoren de ontwikkelingen.»

Over hoe die extra alertheid en monitoring eruit zien, wil de woordvoerder geen verdere uitspraken doen om de verdachte niet mogelijk onbedoeld informatie te geven. «We onderhouden contacten met onze Belgische collega’s», is het enige wat hij er verder over kwijt wil.

Bedreigingen

Dinsdagavond werd aan het Dilserbos in Dilsen-Stokkem de wagen teruggevonden waarmee de man zich verplaatste en daarin werden een aantal wapens gevonden. Van de man zelf is echter geen spoor. Er wordt dan ook met man en macht verder gezocht, aangezien de man een brief heeft achtergelaten die heel wat onrustwekkende elementen bevat.

Beroepsmilitair J.C. had de voorbije periode bedreigingen geuit aan het adres van verschillende personen, bij wie viroloog Marc Van Ranst. Volgens Het Nieuwsblad was de man vorig jaar ook opgepakt en ondervraagd door de politie vanwege die bedreigingen aan het adres van de viroloog. C. zou daarom bij het leger ook een tuchtstraf gekregen hebben, waardoor hij tijdelijk niet als schietinstructeur mocht werken. Eerder deze maand had hij ook al amok gemaakt in de kazerne van Leopoldsburg. Daar zou hij, volgens Het Laatste Nieuws, enkele collega-militairen bedreigd hebben terwijl hij een vuurwapen vasthad.

Afscheidsbrief

Maandagavond werd alarm geslagen toen zijn partner meldde dat hij, tegen zijn gewoonte in, niet naar huis was gekomen en er een onrustwekkende afscheidsbrief werd gevonden.

«Het gaat om een brief waarin hij dreigt met een aanslag op de structuren van de staat en tegen verschillende personen», zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket.

Wapens

Ook kwam aan het licht dat J.C., die al heel zijn volwassen leven beroepsmilitair is en meermaals in Afghanistan diende, in het bezit was van verschillende vuurwapens. Volgens verschillende media gaat het om een M72 LAW-raketwerper, een automatisch FN P90-machinepistool en een Five-seveN, een 5.7mm pistool. J.C. zou ook een kogelwerend vest dragen. Die spullen zou hij bemachtigd hebben in de kazerne van Leopoldsburg, met de smoes dat hij ze nodig had voor een schietoefening.

Niveau 4

J.C. stond al een tijdlang op de terroristenlijst van OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, omwille van zijn extreemrechtse sympathieën. Volgens Het Nieuwsblad is de man goed bevriend met Tomas Boutens, een ex-militair en kopstuk van de neonazistische groepering Bloed, Bodem, Eer en Trouw die in 2014 veroordeeld werd tot vijf jaar cel, waarvan één jaar met uitstel, voor terrorisme. OCAD heeft intusen de ’punctuele’ dreigingsanalyse voor J.C. aangepast tot het hoogste niveau 4 of zeer ernstig. Het algemene dreigingsniveau in ons land blijft wel op niveau 2 of gemiddeld.