Ook huiszoekingen in Frameries in kader van terreurdossier

In Frameries, in Henegouwen, zijn vrijdagavond huiszoekingen gebeurd in het kader van een terreurdossier. Dat bevestigt Didier Draux, plaatsvervangend burgemeester van Frameries. Eerder had Sudpresse gemeld dat de huiszoeking gebeurde bij de woningen van de moeder en de grootmoeder van de twee broers die vrijdagavond zijn opgepakt omdat ze van plan waren een aanslag te plegen. De twee broers werden opgepakt na huiszoekingen in Bergen en in Luik, zo maakte het federaal parket zaterdagochtend bekend. Het gaat om Nourredine H., geboren op 25 januari 1983, en zijn broer Hamza H. Uit het onderzoek blijkt dat er plannen zouden geweest zijn om ergens in België een aanslag te plegen. Nourredine H. werd intussen door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld van poging tot een terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Zijn broer is vrijgelaten zonder inverdenkingstelling.

Volgens de plaatsvervangende burgemeester van Frameries hadden inwoners gemeld dat er vrijdagavond ook in cité Bellevue huiszoekingen waren. Sudpresse had eerder bericht dat het ging om de woningen van de moeder en grootmoeder van de twee broers. Een van hen zou in maart naar Luik zijn verhuisd.

Volgens de openbare omroep RTBF had Nourredine H., geboren op 25 januari 1983, een logistieke rol en maakte hij het vertrek en de terugkeer van jonge jihadisten naar en uit Syrië mogelijk. Bovendien bleek dat hij op zoek was naar "materiaal", wapens, wat het onderzoek in een stroomversnelling bracht, aldus de omroep.

bron: Belga