Ook gewezen Open Vld-senator lobbyde voor Azerbeidzjan

Ook gewezen Open Vld-senator lobbyde voor Azerbeidzjan

Voormalig Open Vld-senator Paul Wille is al zes jaar bestuurder van de vzw Informatiebureau van Azerbeidzjan, een Brussels kantoor dat lobbyt voor de belangen van Azerbeidzjan. Dat blijkt uit een onderzoek van Knack en wordt bevestigd door Wille. Wille zegt dat hij intussen zijn ontslag bij de vzw heeft ingediend.

Na voormalig minister van Justitie Marc Verwilghen (Open Vld) en ex-senator Stef Goris (Open Vld/LDD) is Paul Wille al de derde Vlaamse liberaal die gelinkt kan worden aan Azerbeidzjan. Marc Verwilghen kondigde vorige week in De Tijd aan dat hij stopt als Benelux-directeur van The European Azerbaijan Society, een organisatie die zowel de culturele als de handelsrelaties met Azerbeidzjan wil bevorderen. Stef Goris had dan weer samen met MR-politicus Alain Destexhe (MR) een vzw opgericht, de European Academy for Elections Observation, die volgens De Tijd "voor het observeren van de verkiezingen middelen kreeg uit Azerbeidzjan".

Nu blijkt volgens Knack dat ook Paul Wille (69) banden heeft met Azerbeidzjan. Sinds juli 2011 is hij bestuurder van het Informatiebureau van Azerbeidzjan, ook gekend onder zijn Franse afkorting OCAZ. In de statuten van OCAZ staat te lezen dat de vzw onder meer als doel heeft "informatie over Azerbeidzjan te verstrekken aan de Europese Instellingen" en "wetenschappelijke, milieutechnische, culturele, opvoedkundige, sociale en sportieve banden tussen Europese landen en Azerbeidzjan te bevorderen".

Sinds 2016 staat de vzw ook ingeschreven in het register van belangenvertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Europese Commissie, het lobbyregister zeg maar.

In een interview met Knack bevestigt gewezen Open Vld-senator Paul Wille dat hij sinds 2011 bestuurder is van de vzw. "Maar gelet op de huidige ontwikkelingen zal ik daarmee stoppen", zegt Wille. "Ik zou dom en naïef zijn om het niet te doen." Wille liet na het interview weten dat hij "intussen zijn ontslag bij de vzw heeft ingediend en dat OCAZ dat geacteerd heeft".

bron: Belga