Onwaarschijnlijk moment dat executie van Iraanse moordenaar wordt stopgezet door de ouders van slachtoffer

Onwaarschijnlijk moment dat executie van Iraanse moordenaar wordt stopgezet door de ouders van slachtoffer

Toen hij de strop om zijn nek voelde, moet Balal wel gedacht hebben dat zijn laatste uur geslagen was. Bewakers hadden hem naar de galg begeleid om openbaar geëxecuteerd te worden in  Iran.

Zeven jaar geleden stak de toen 20-jarige Balal  de 18-jarige Abdollah Hosseinzadeh neer tijdens een straatgevecht in het kleinde stadje Royan, in de noordelijke provincie Mazandaran. In een letterlijke toepassing van de wet van vergelding werd de jongen ter dood veroordeeld.

Maar wat er daarna gebeurde was uitzonderlijk tijdens openbare executies in Iran, die meer mensen open executeren dan elk ander land behalve China. De moeder van het slachtoffer naderde Balal, sloeg hem in het gezicht en besloot toen om de moordenaar van haar zoon te vergeven. De vader van het slachtoffer verwijderde de strop en het leven van Balal werd gespaard.

De actie van Hosseinzadeh's moeder werd nog buitengewoner toen bleek dat het niet de eerste zoon was die ze had verloren. Amirhossein, haar tweede zoon, kwam om het leven tijdens een motorongeluk toen hij 11 was.

"Mijn 18 -jarige zoon Abdollah maakte een wandeling in de bazaar met zijn vrienden toen Balal hem duwde," zei de vader van het slachtoffer aan Isna. "Abdollah was beledigd en schopte hem, maar Balal trok een mes  en dood mijn zoon." Hosseinzadeh Sr is tot de conclusie gekomen dat Balal zijn zoon niet opzettelijk heeft vermoord. "Balal was onervaren en wist niet hoe je een mes hanteren . Hij was naïef . "

Het duurde zes jaar voor een rechter hem ter dood veroordeelde en de familie van het slachtoffer stelde de executie al een paar keer uit. De eerste keer zou Balal om het leven gebracht worden een dag voor Perzisch nieuwjaar maar dat vond de familie van het slachtoffer geen ideaal moment.

Hosseinzadeh zei dat een droom hem op andere gedachten had gebracht. "Drie dagen geleden zag mijn vrouw mijn oudste zoon in een droom en hij vertelde haar dat hij op een goede plek was en dat ze geen wraak moest nemen. Dit kalmeerde mijn vrouw en we besloten om meer het allemaal nog eens te overpeinzen. Uiteindelijk hebben we dan op het moment van de waarheid besloten dat wraak toch niet de juiste oplossing was."