Ontdek de achterkant van de maan

door
Kevin
Leestijd 1 min.

De achterkant van de maan was jarenlang een mysterie voor vele astronomen. Omdat de maan even snel rond haar as als rond de aarde draait, is vanop de aarde steeds hetzelfde halfrond van de maan zichtbaar.  In 1959 maakte de Russische sonde Loena 3  de eerste foto van de achterkant van de maan, maar het zou nog enige tijd duren voordat we er een gedetailleerd beeld van zouden krijgen.

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA lanceerde in 2009 de Lunar Reconnaisance Orbiter (LRO), een ruimtesonde die het maanoppervlak tot in de kleinste details in kaart moet brengen. Sinds de lancering stuurde de LRO al honderden terabytes aan informatie over de maan naar de aarde. Met die informatie slaagden wetenschappers bij NASA erin om een accurate kaart te maken van de achterkant van de maan. Die kaart maakt duidelijk dat er op de achterkant minder donkere plekken (maria ofwel maanzeeën) en veel meer kraters zijn.

De achterkant van de maan herbergt ook één van de grootste bekende inslagkraters in ons zonnestelsel: het Zuidpool-Aitken-bekken. Die krater is 13 kilometer diep en heeft een doorsnede van 2.500 kilometer. De inslagkrater is het donkere gedeelte, onderaan de maan op de bovenstaande foto.