Onkelinx zwaait af na verkiezingen van 2019

Onkelinx zwaait af na verkiezingen van 2019

Het was een heel geëmotioneerde Laurette Onkelinx die de pers gisteren te woord stond. De harde tante van de Franstalige socialistische oppositie in de Kamer deelde met trillende stem en tranen in de ogen mee dat ze ten laatste na de parlementaire verkiezingen in 2019 een einde maakt aan haar politieke carrière.

Laatste hoofdstuk

"Ik wil het schip niet verlaten als het in moeilijkheden is", aldus een ontroerde Onkelinx. "Sinds een jaar ben ik aan het nadenken over mijn toekomst. Maar de feiten van afgelopen zomer hebben het proces versneld", klonk het.

Die ‘feiten van afgelopen zomer', dat zijn de schandalen die zweefden rond de Brusselse PS-afdeling, waarvan zij de voorzitster is. De daaropvolgende beslissing van cdH-voorzitter Benoît Lutgen om de Brusselse coalitie op te blazen en de socialisten buitenspel te zetten was de druppel. "Vandaag heb ik zin in iets anders. Ik wil zelf het laatste hoofdstuk van mijn professionele leven schrijven. Daarom heb ik beslist om ten laatste na de parlementsverkiezingen een punt te zetten achter mijn politieke carrière. Maar ik blijf een overtuigd militant", benadrukte ze.

In haar professionele leven was ze 10 jaar advocaat, 7 jaar parlementslid, 22 jaar minister, vicepremier en minister-president (twee mandaten, gedurende 6 jaar). Onkelinx werkte samen met drie koningen en vijf premiers. "Ik heb altijd van mijn job gehouden", zei Laurette Onkelinx nog.

"Van uitzonderlijke kwaliteit"

PS-voorzitter Elio Di Rupo looft het kopstuk van zijn partij. "Laurette is een vriendin met een genereus hart" die een minister van "uitzonderlijke kwaliteit" was, luidt het. Oud-premier en liberaal fractieleider in het Europees parlement Guy Verhofstadt (Open Vld) wenst Onkelinx "al het beste in wat ze na 2019 zal ondernemen". Hij herinnert zich de samenwerking in de regeringen-Verhofstadt als "negen intense jaren". "De harde woorden en slaande deuren waren zuiver politieke botsingen. Laurette is dan ook in de eerste plaats een toffe vrouw", luidt het. "Laurette zal gemist worden na 30 jaar sterke en zeer markante publieke dienst", reageert Joëlle Milquet (cdH).