Ongerept Istrië

Ongerept Istrië

Eigenlijk behoort Istrië tot drie landen, maar het Italiaanse en Sloveense deel zijn zo klein dat in het algemeen enkel over het Kroatische wordt gesproken. Het grootste schiereiland van de Adriatische kust heeft meer dan 500 kilometer kustlijn. Plaats genoeg dus voor de zonnekloppers onder ons. Maar ook liefhebbers van een streepje geschiedenis en cultuur komen ruim aan hun trekken. Zo was deze streek één van de favoriete vakantiebestemmingen van de Romeinen. Talrijke archeologische overblijfselen uit die tijd liggen verspreid over het hele gebied. Vooral in Pula, een stad in het uiterste zuiden, zijn nog heel wat gebouwen goed bewaard gebleven zoals het Forum met de tempel van Augustus en het amfitheater.

Ook de invloed van overheersers uit een recenter verleden is nog duidelijk aanwezig in het straatbeeld. De verschillende bouwstijlen spreken boekdelen. Al is er veel verloren gegaan. Sommige Kroatische steden hebben immers zwaar te lijden gehad onder de vele oorlogen uit vorige eeuw (Eerste en Tweede Oorlog, maar ook het Balkanconflict in de jaren 90).

Culinair genot

Fans van ongerepte natuur kunnen hun hartje dan weer ophalen met een stevige wandeling in één van de talrijke bergen of natuurparken die de regio rijk is. Of wat had je gedacht van een boottocht langs enkele van de meer dan 1.000 (!) eilanden voor de kust. Ideaal voor een plons in het heldere water van de Adriatische zee.

Honger hoef je in Istrië ook niet de lijden. Olijven, pijnboompitten, verse vis en tal van groenten -vaak van biologische teelt - vormen de basis voor een heerlijke Mediterraanse keuken. Maar de parel op de culinaire kroon is de witte truffel, die in het najaar een ware truffeljacht veroorzaakt. Bij al deze uitstekende ingrediënten hoort uiteraard een lekker glas Kroatische wijn. Die is niet zo bekend maar vaak van erg goede kwaliteit.

De diversiteit van het schiereiland is echt eindeloos. Niet verwonderlijk dat grote namen als Dante, James Joyce en Jules Verne hun inspiratie hier kwamen opdoen. Nog geen vakantiebestemming voor deze zomer? Istrië ligt op zo'n twaalf uur rijden en is dus perfect met de wagen te bereiken.

 

«Goed gezelschap en mooi weer, meer heb ik niet nog.»

In de zomer van vorig jaar reisde Ester Coolen met haar beste vriend een maand door Europa. «Via Duitsland, door Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Bulgarije, Macedonië, Griekenland en Corfu, naar Italië, San Marino, Frankrijk, Monaco, Zwitserland en terug via Luxemburg. Een waanzinnige reis vol onverwachte gebeurtenissen! Reizen met de auto is gelijk aan vrijheid. Je stippelt zelf je route uit en past je plannen aan zoals het uitkomt. Goed gezelschap en mooi weer, zodat ik met het venster open kan rijden. Meer heb ik niet nodig. Het is heerlijk om onderweg mensen te leren kennen, zowel locals als andere reizigers. En bij elke stop genieten van de plaatselijke gastronomie. Een absolute aanrader!»