Onderzoekscommissie aanslagen - "Hand op het hart: geen gekwalificeerde informatie uitgewisseld"

Onderzoekscommissie aanslagen - "Hand op het hart: geen gekwalificeerde informatie uitgewisseld"

N-VA-vicepremier Jan Jambon zegt "met de hand op het hart" dat er geen gekwalificeerde - geheime - informatie gedeeld is op het crisisoverleg na de aanslagen in Brussel, waar zowel toplui van de politie als N-VA-voorzitter Bart De Wever aanschoven. Mogelijk zullen die toplui wel opnieuw moeten getuigen na de passage van Jambon in de onderzoekscommissie. Een schending van het geheim van het onderzoek is een zwaar strafbaar feit, waarschuwde PS-fractieleidster Laurette Onkelinx dit weekend. Is er geheime informatie uitgewisseld in aanwezigheid van De Wever - die niet over de juiste veiligheidsmachtiging beschikt - dan zou de Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle dus eigenlijk een onderzoek moeten starten, zegt ze.

Jambon en De Wever minimaliseren de zaak intussen. "Wat weet mevrouw Onkelinx wat daar gebeurd is?", zei Jambon voor de camera's van VRT, VTM en RTBF. "Volgens mijn informatie is het alleen een strafbaar feit als gekwalificeerde informatie uitgewisseld zou zijn. Gekwalificeerde informatie kan alleen aan mensen gegeven worden met een veiligheidsmachtiging. Ik zeg u met hand op het hart dat daar nul gekwalificeerde informatie is gegeven en dat alle informatie die daar uitgewisseld is, ik die vrijdag ook met de commissie gedeeld heb. Dus dit is echt 'much ado about nothing'."

"Hebben ze nu echt niets anders te doen", zo reageert ook De Wever op de kritiek. "Als ze vinden dat er een overtreding van de wet gebeurd is, moeten ze een klacht indienen. Ik zou als oppositie een ander thema kiezen om politieke spelletjes te spelen, maar dat is hun keuze. Ik vind het overbodig. In vredesnaam, er zijn vreselijke aanslagen gebeurd. Een minister stond op het punt om ontslag te geven. Waar gaat dit over?"

Oppositiepartijen sp.a en Groen willen echter de onderste steen boven halen en sluiten niet uit dat ze nieuwe hoorzittingen zullen eisen met de toplui die mee aan tafel zaten op die bewuste 23 maart, daags na de aanslagen. "Momenteel denk ik aan Eddy Greif, Catherine De Bolle, Peter De Buysscher en Claude Fontaine", zo somt sp.a-fractieleidster Meryame Kitir de gekende betrokkenen op. Al wil ze net als haar Groen-collega Stefaan Van Hecke eerst de antwoorden van Jambon afwachten. "Als de discussie over Bart De Wever niet kan uitgeklaard worden, zullen we niet anders kunnen dan de aanwezige politiemensen uitnodigen", zegt Van Hecke.

MR-fractieleider Denis Ducarme roept op om met de onderzoekscommissie niet in politieke spelletjes te vervallen rond wat hij een "non-event" noemt. "Politieke spelletjes mogen het werk van de onderzoekscommissie niet vergiftigen. De commissie heeft een plicht ten aanzien van het land en de slachtoffers op vlak van de veiligheid van de Belgen en de strijd tegen het terrorisme."

bron: Belga