Ogen en gezondheid : Gebruik de 20-20-20-Regel

"Omdat ogen zo kwetsbaar zijn, is het goed om bij oogproblemen deskundig advies in te winnen en niet zelf te experimenteren met oogdruppels”, merkt Viviane De Vries, docent en praktijklector Optiek en Optometrie aan de Odisee Hogeschool te Brussel, meteen op bij aanvang van het gesprek.  
door
Rufus
Leestijd 3 min.

Op de vraag hoe we wegwijs raken in het grote aanbod oogdruppels antwoordde optometriste Viviane De Vries: “Om te beginnen moet je een onderscheid maken tussen de medische oogdruppels die voorgeschreven zijn door de oogarts en de vrij verkochte, bijvoorbeeld homeopathische, die je bij de apotheker vindt. De opticien verkoopt ook ‘druppels', maar eigenlijk gaat het om kunsttranen die dienen om het oog en/of de contactlens te bevochtigen. Het is raadzaam die producten nooit langer dan 4 à 6 weken te gebruiken, omdat ze intussen krioelen van de bacteriën en je ogen kunnen infecteren.“

ZONDER BEWAARMIDDELEN

Let dus op als je je kunsttranen koopt dat ze geen bewaarmiddelen bevatten, want deze kunnen toxisch zijn voor het oog en het probleem op termijn erger maken. Je hebt ze in de vorm van druppels of gel, waar je er rekening mee dient te houden dat deze laatste je een tijdje wazig doet zien. Een radicale manier om droge ogen te verhelpen, die in onbruik raakte, is dat de oogarts hetzij de traanafvoerbuisjes tijdelijk afsluit met een plastic dopje hetzij ze dicht brandt.

TIPS

Viviane De Vries gaat verder: “In ernstige gevallen raadpleeg je inderdaad best je oogarts, alhoewel droge ogen kunnen soms al verholpen worden door je voldoende te hydrateren. Dikwijls vergeten mensen immers genoeg water te drinken en, gek genoeg, blijft het een van de beste remedies.

Denk er ook aan de airco in je auto, die vaak op het gelaat gericht is, wat zachter te zetten want niet alleen droogt die je huid uit, maar ook je ogen. Net als Uv-licht trouwens, dat niet enkel voorkomt als de zon schijnt, maar zelfs bij een bewolkte lucht aanwezig is. Probeer ook gematigd om te springen met koffie en alcohol, omdat beide een dehydraterend effect hebben.

Natuurlijk zijn de grootste boosdoeners onze digitale toestellen waar we te lang naar staren zonder te knipperen, terwijl die reflex juist onmisbaar is om de ogen voldoende vochtig te houden. De Amerikanen hebben er de '20-20-20'- regel voor bedacht: kijk na 20 minuten op je computer-of smartphonescherm 20 seconden in de verte op een afstand van 20 voet (= 6 m). Hierdoor ontspannen je ogen en ga je vanzelf weer meer knipperen.”

BLAUW LICHT

Viviane De Vries merkt op dat sommige smartphone- en pc-fabrikanten nu een blauwe lichtfilter inbouwen, omdat het blauwe licht van computerschermen schadelijk is. Ook bestaan er tegenwoordig ontspiegelde brillenglazen met ‘blauwdemper', en gratis software waarmee je het kleurenspectrum van je beeldscherm naar rood kan verschuiven. Zo verminder je het effect op je ogen. Surf snel naar de website https://justgetflux.com of download de Twilight app voor je smartphone.

Vooral mensen met gevoelige ogen zijn beter voorzichtig met blauwe led-lampen. De FOD Volksgezondheid waarschuwde vorig jaar al dat schade aan de ogen niet volledig uitgesloten is bij intense of langdurige blootstelling aan (blauw) led-licht. Door lange tijd of van dichtbij in sterk licht te kijken, kan het netvlies beschadigd raken en het gezichtsvermogen aantasten, net als bij het rechtstreeks in de zon staren. Normaal gebruik van led-licht echter beperkt dit risico gelukkig wel. Jonge kinderen en zij die een cataractoperatie ondergingen, letten beter extra op voor de optische effecten van blauw licht, net als zij die een kunstlens hebben.

Het komt erop neer dat iedereen zijn dagelijkse gewoontes best eens goed onder de loep neemt, opdat onze ogen niet onnodig vermoeid, uitgedroogd of ongewild beschadigd raken.

Birgit van de Wijer