Oeps. Gevaccineerde Russen mogen 42 dagen geen alcohol drinken

Oeps. Gevaccineerde Russen mogen 42 dagen geen alcohol drinken

Met een consumptie van 14,5 liter pure alcohol per capita en per jaar zit Rusland nog altijd in het koppeleton van alcoholverslindende naties. De voorbije tien jaar heeft het land nochtans de grootste campagne tegen alcoholmisbruik uit zijn geschiedenis gevoerd.

Verslavingsproblematiek

Alcoholverslaving is al doorheen de Russische geschieden een groot probleem. Op dit moment zijn meer dan 50% van alle kinderen in een gemiddeld Russisch weeshuis leed toen nog aan het foetaal alcoholsyndroom, dat wordt veroorzaakt door een overdreven opname van alcohol tijdens de zwangerschap.

Een reeks grote sensibiliseringscampagnes begint nu wel zijn vruchten af te werpen. Tussen 2006 en 2017 daalde het aantal alcoholgerelateerde overlijdens van 28.000 tot 6.700. De levensverwachting van Russische mannen steeg tussen 2005 en 2018 explosief van 59 tot 68 jaar. In 2016 werd 43% minder alcohol gedronken dan 13 jaar eerder. Toch dronken mannen dat jaar nog gemiddeld 153 flessen vodka, voor vrouwen was het equivalent 52 flessen.

Impact van lockdown

Het lijkt erop dat de strenge coronamaatregelen nu al dat goede werk teniet hebben gedaan. De verkoop van apparatuur om thuis zelf alcohol te brouwen, is sinds de start van de pandemie de hoogte ingeschoten. Ook de verkoop van bier (+25%) vodka (+31%) en whisky (+47%) is daanzienlijk toegenomen.

Omdat het vaccin in twee doses wordt toegediend en er tussen beide injecties 21 dagen zitten, mag in totaal 42 dagen dus geen alcohol worden gedronken. Ook roken wordt afgeraden omdat sigaretten het immuunsysteem onderdrukken en de longen irriteren. Ondertussen zouden al 100.000 Russen het Spoetnik V-vaccin toegediend hebben gekregen. Het gaat vooral om werknemers uit het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale dienstverlening.