Oekraïne voorkomt aanslagen tijdens EK

Oekraïne voorkomt aanslagen tijdens EK

Hoewel de arrestatie al op 21 mei plaatsvond, is het nieuws pas gisteren bekend geraakt. “De SBU is erin geslaagd vijftien terreurdaden te verhinderen die in Frankrijk waren gepland aan de vooravond en tijdens het Europees kampioenschap voetbal”, verklaarde Hrytsak. In de auto van de jongeman werden 125 kilogram explosieven aangetroffen alsook ontstekingen, drie granaatwerpers en meerdere kalasjnikovs.

Ultranationalist

De man zou van plan zijn geweest bruggen en snelweginfrastructuur op verschillende plaatsen in Frankrijk op te blazen, net als een belastingkantoor, een moskee, een synagoge en publieke plaatsen die voor het EK zullen worden gebruikt. Volgens de veiligheidsdienst gaat het om een ultranationalist die het niet eens is met de “massale komst van vreemdelingen”, “de verspreiding van de islam” en “de globalisering”.

De man trok naar Oekraïne om er zogezegd als vrijwilliger te vechten in het conflict in het oosten van het land. Vrijdag raakte in de Franse pers bekend dat de Oekraïense douane vorige maand een 25-jarige Fransman had aangehouden die met een arsenaal aan wapens naar het Westen wilde reizen. Daarop doorzocht de Franse politie zijn huis in Noord-Frankrijk, waar ook springstof en een T-shirt met het embleem van een extreemrechtse groep werd gevonden.

"Reële dreiging"

Zondag vertelde de Franse president François Hollande nog dat er een reële dreiging is. “Die is er, helaas, voor een lange tijd”, legde hij uit op de openbare radio France Inter. “Wij moeten dus alle voorzorgen nemen zodat deze Euro 2016 zal slagen.” In Frankrijk geldt sinds de aanslagen van 13 november de noodtoestand. Volgens Hollande heeft het land “alle middelen ingezet” voor de veiligheid.