Ocean Viking redt eerste migranten op Middellandse Zee

Ocean Viking redt eerste migranten op Middellandse Zee

Het nieuwe reddingsschip van de hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen heeft voor het eerst bootvluchtelingen op de Middellandse Zee opgevangen. De migranten werden voor de kust van Libië van op een rubberboot aan boord van de Ocean Viking gebracht, deelden de twee organisaties mee. "Alle mensen zijn veilig aan boord", schreven ze op Twitter. De Ocean Viking stak zondagavond van wal in Marseille, om voor de Libische kust migranten in nood te helpen. Het is de eerste hulpactie van dit schip, dat onder Noorse vlag vaart. Tot vorig jaar waren de ngo's met de Aquarius actief.

Het is onduidelijk waarheen de migranten gebracht zullen worden. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, een felle tegenstander van de opname van bootmigranten, verklaarde meteen dat de Ocean Viking geen toegang tot een Italiaanse haven krijgt. Hij sprak van 80 migranten aan boord.

Zijn ministerie schreef bovendien aan de Spaanse regering dat zij de migranten aan boord van de Open Arms moet opnemen, aldus Salvini. Dit schip van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms ligt sinds een week met 121 migranten aan boord te wachten op de Middellandse Zee.

bron: Belga