Obama: ook de VS ratificeren het klimaatakkoord van Parijs

Obama: ook de VS ratificeren het klimaatakkoord van Parijs

De Amerikaanse president heeft vandaag op bezoek in China bevestigd dat ook de VS het klimaatakkoord van Parijs ratificeren, zo was op een melding van de Amerikaanse nieuwszender CNN te zien. Eerder op de dag liet Peking hetzelfde van zijn kant weten. Obama en de Chinese president Xi Jinping hebben in het Chinese Hangzhou samen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Staten de instrumenten ter ratificatie van dit verdrag overhandigd. De akkoorden viseren de klimaatswijziging tegen te gaan.

China en de VS zijn samen verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), de drijvende kracht achter de opwarming van de planeet.

In Parijs kwamen landen in december overeen de uitstoot wereldwijd te beperken om de gemiddelde stijging van de temperatuur ten opzichte van het pre-industriële tijdperk beneden de twee graden te houden, aldus de Britse openbare omroep BBC. De akkoorden van Parijs zijn de meest omvattende ter zake, maar ze worden slechts van kracht als minstens 55 landen die verantwoordelijk zijn voor 55 procent van de CO2-emissies ze ratificeren.

Ban Ki-moon toonde zich vandaag alvast optimistisch dat dit zou gebeuren. Obama kan het verdrag zonder toestemming van zijn Congres in werking laten treden.

bron: Belga