Obama moeit zich met voorverkiezingen en Brexit

Obama moeit zich met voorverkiezingen en Brexit

Tijdens een inzamelingsactie van de Democraten in Dallas heeft Obama de kandidaten gewaarschuwd geen beledigende en ophitsende taal te gebruiken. «De presidentskandidaten zouden zich moeten concentreren op de vraag hoe het de Verenigde Staten nog beter kan vergaan. Geen beledigingen of kinderachtige spot, geen opdelingen op basis van ras of religie en zeker geen geweld tegen andere Amerikanen.»

Hij deed de uitspraken naar aanleiding van twee incidenten op campagnebijeenkomsten van presidentskandidaat Donald Trump. Zo werd vrijdag een bijeenkomst in Chicago afgelast omdat aanhangers en tegenstanders van Trump elkaar te lijf gingen. Ook sprongen er tijdens een toespraak van Trump in Dayton plots vier veiligheidsagenten op het podium omdat een man de Republikein probeerde aan te vallen.

Winst voor Cruz

Afgelopen weekend vonden in drie staten Republikeinse voorverkiezingen plaats. De conservatieve Ted Cruz streek de winst op in Wyoming, waar voornamelijk protestanten wonen. Ook haalde hij als enige een afgevaardigde binnen in Guam. Marco Rubio, die tot nu toe enkel nog maar de voorverkiezingen in Minnesota en Puerto Rico won, haalde nipt een eerste plaats in Washington D.C. Hoewel Donald Trump zaterdag geen afgevaardigden heeft binnengehaald, blijft hij de koploper in de race naar het Witte Huis. Bij de enige Democratische voorverkiezingen zaterdag, op het eilandgebied de Noordelijke Marianen, pakte Hillary Clinton de winst.

Brexit

Daarnaast heeft The Independent bericht dat Obama volgende maand naar Groot-Brittannië reist om er de voorstanders van het behoud van het Britse lidmaatschap van de EU een duwtje in de rug te geven. Op 23 juni mogen de Britten zich uitspreken over de Brexit.

Foto AFP / M. Ngan