Noordzee ligt twee jaar na containerramp nog steeds vol afval: "Dit kan niet"

Noordzee ligt twee jaar na containerramp nog steeds vol afval: "Dit kan niet"

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 belandde in zwaar weer 3,2 miljoen kilo afval in zowel de Noordzee als de Waddenzee. Dat moet zo snel mogelijk worden opgeruimd, zegt Ewout van Galen van Stichting De Noordzee. "Ook het onzichtbare afval in zee is schadelijk."

Een deel van de containers spoelde aan op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Andere zijn van de zeebodem gehaald of al drijvend weggesleept.

Om de aandacht te vestigen op de nog ronddrijvende rommel uit de containers tweette Stichting De Noordzee een foto van een man met een afvalgrijper en een vuilniszak bij de branding. "Zou jij helpen als het kon?", luidt het bijschrift. De foto symboliseert dat de overheid in november 2019 is gestopt met het opruimen van het afval, dat onder meer op de Waddeneilanden aanspoelde.

"Al het afval uit de zee"

"We zijn blij met de moeite die is gedaan en de 2,4 miljoen kilo afval die uit zee is gehaald", aldus van Galen. "Maar het kan niet zo zijn dat nu alleen het afval wordt opgeruimd dat toevallig aanspoelt of in een vissersnet belandt. Dat laatste levert zelfs gevaarlijke situaties op. En plastic afval vergaat niet, dus dit probleem verdwijnt niet vanzelf."

"Naast het voorkomen van nieuwe containerrampen wil Stichting De Noordzee dat het hoofdstuk van de containerramp netjes wordt afgesloten. En dat betekent: al het afval uit zee", zegt van Galen.

Op Schiermonnikoog lag het strand na de ramp bezaaid met afval. AFP / ANP / R. de Waal

AFP / ANP / R. de Waal

Meest gelezen
 1. veerlethumb

  Veerle uit ‘Blind Getrouwd’ is opnieuw zwanger: «Spannend en voorzichtig blij»

 2. marinierthumb

  Gewapende overvallers stormen winkel binnen, maar hebben pech dat één van de klanten een ex-militair is (video)

 3. charles-deluvio-bX36zLlMVWU-unsplash

  OEPS. Dit standje probeer je beter niet als je een gebroken piemel wil vermijden

 4. geertthumb

  Coronacijfers doen het opnieuw slecht: hoe is dat kunnen gebeuren?

 5. elisabetthumb

  Elisabet uit ‘De Mol’ bevallen van derde kindje: «Een droom van een baby» (foto)