"Noord-Koreaanse raket is grootste provocatie tot nu toe"

"Noord-Koreaanse raket is grootste provocatie tot nu toe"

"Meest ernstige Noord-Koreaanse raketlancering tot nu toe. Extreem verontrustend", tweette de voormalige Amerikaanse onderhandelaar met Noord-Korea Christopher R. Hill.

"De lancering van dinsdag is mogelijk de meest provocatieve raketlancering die Noord-Korea heeft uigevoerd in bijna drie decennia van rakettesten", zei Ankit Panda van The Diplomat. "Noord-Korea voert nu om de vier tot zes weken rakettesten uit", zei John Park, Noord-Korea-expert van de Harvard Kennedy School. "Dat is absoluut verbazingwekkend."

"Heel zorgelijk"

"Dit is heel zorgelijk", zei Noord-Korea-kenner Remco Breuker op Radio 1. "Het is niet zo heet meer geweest rond Noord-Korea sinds 1994. Het gaat nu wel heel hard de verkeerde kant uit."

De raket vloog dinsdagochtend lokale tijd over het noorden van Japan. Inwoners werden gewaarschuwd met sirenes en sms'en. Uiteindelijk stortte het projectiel op 1.200 kilometer van de kust in zee. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft al meermaals gedreigd met een aanval op Seoel en Tokio, twee steden die binnen het bereik van zijn raketten liggen.