Nog geen uitjes gepland dit weekend? Check deze cultuurtips!

Een weekend vliegt voorbij, maar dat neemt niet weg dat het deugd kan doen om een concrete uitstap te plannen. Deze tips helpen je op weg!
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Niks - Trister

(23 & 24?/?02, Brussel)

Niks - Lars Brubæk

Soms hangen boeken of toneelstukken ‘in de lucht'. Vorig seizoen kwamen HETPALEIS en De Nwe Tijd met een prachtige bewerking van Janne Tellers jeugdboek ‘Niets' (12+), waarin een groep kinderen de zin van het leven bevraagt en uitdaagt. Existentiële filosofie voor twaalfjarigen? No problemo! Nu gaat ook de Brusselse compagnie Tristero met datzelfde boek aan de slag - op hun eigengereide manier, dat wil zeggen, als een zwart en humoristisch sprookje. Wij zijn zeer benieuwd hoe dat uitpakt.

Open Boek met Thomas Vanderveken

(25?/?02, Mechelen)

Mijn god, wat is of doet die Thomas Vanderveken eigenlijk niét? Hij presenteert. Hij speelt Grieg. Hij is een levende reclame voor het jonge imago van klassieke muziek. En nu blijkt hij verdorie nog eens te lezen ook! Open Boek bestaat in 2018 twintig jaar en kreeg ondertussen al behoorlijk wat gasten over de vloer. Maar jonge god Thomas Vanderveken is er dit keer voor het eerst bij, en geeft ons een onbeschroomde inkijk in zijn boekenkast.

Hiwa K

(nog t.e.m. 13?/?05, Gent)

Foto Hiw K

Hiwa K vluchtte in de jaren 1990 naar Duitsland vanuit zijn thuisland Irak - bij de redenen voor die vlucht hoeven we geen tekeningetje te maken. De ontwrichting uit zijn roots werd een belangrijk thema in zijn werk, net zoals de globalisering: de manier waarop culturen circuleren over de hele wereld. Het S.M.A.K. zet een uitgebreide tentoonstelling op rond zijn videokunst, performances en installaties. Daar zijn wij graag getuige van.

Sterrenkijkdagen

(23 & 24?/?02, Vlaanderen en Brussel)

De Nationale Sterrenkijkdagen zijn de ideale gelegenheid om kennis te maken met de geheimen van onze sterrenhemel. Voorkennis is niet vereist, integendeel. Kan je een grote niet van een kleine beer onderscheiden, verwar je een langsvliegend vliegtuig steevast met een komeet en roep je ‘Kijk, de poolster' terwijl je naar het zuiden wijst? Des te meer redenen om je wat te bekwamen in de edele kunst van het hemellezen. Op meer dan 25 plaatsen in Vlaanderen en Brussel stellen sterrenwachten hun labo en telescopen ter beschikking van het grote publiek, en geven astronomen een kundige uitleg bij wat er daarboven allemaal te zien valt.

Invited - Seppe Baeyens

(23-25?/?02, Brussel)

Dans kan afstanden overbruggen en dat weet choreograaf Seppe Baeyens ook. In zijn voorstelling laat hij de dansers en het publiek interageren, meer nog - het publiek bepaalt mee de choreografie. Van co-auteurschap gesproken! Maar er zit nog meer achter. Met dat procedé als tool onderzoekt Baeyens eigenlijk een alternatieve manier van samenleven. Wie neemt de leiding, wie volgt, wie bepaalt welke richting ons ‘dans' uitgaat? Spannend!