Nieuwe vogelspinsoort ontdekt in Australië

Nieuwe vogelspinsoort ontdekt in Australië

Sophie Harrison, een student aan de Universiteit van Adelaide, heeft een nieuwe soort tarantula ontdekt in het noorden van Australië. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, want dit exemplaar is zacht en knuffelbaar.

De nieuwe soort werd eind mei gevonden als onderdeel van Bush Blitz. Dat is een project, gefinancierd door de Australische overheid, waarbij wetenschappers naar minder verkende gebieden gestuurd worden om nieuwe vissen, insecten, spinnen, vogels, reptielen, etc te ondekken. Sinds 2010 leverde het programma al meer dan 900 nieuwe soorten op.

Harrison raakte geïnteresseerd in spinnen toen ze vernam hoe lang de dieren kunnen blijven leven. De spinnen wonen soms veertig jaar in hun uiterst geavanceerde holen die hen beschermen tegen water en vuur.

Toen Harrison een hol ontdekte ter grootte van een muntstuk van 20 cent, besloot ze een kijkje te nemen. Om de spin van dichtbij te kunnen bekijken, moest ze het hol tot aan haar knie uitgraven.

De nog naamloze soort is een kleine tot middelgrote tarantula die kleiner is dan een handpalm. De unieke kenmerken van zijn mond scheiden hem af van andere bekende rassen, maar voor de spin ingedeeld kan worden zal er een academische paper moeten verschijnen.

Ook het gif van de spin wordt getest om te zien of het interessante unieke eigenschappen bezit.

Australische vogelspinnen blijven in het algemeen de hele dag in hun holen om koel te blijven. 's Nachts verbergen ze zich achter een speciaal gebouwd luik en wachten ze op een prooi. "Als je 's nachts rondloopt, zie je vaak het licht weerkaatsen in hun ogen terwijl ze wachten," zei Harrison.

De beet van vogelspinnen is zeer pijnlijk. Het kan zes uur misselijkheid en braken veroorzaken bij de mens en zelfs dodelijk zijn voor honden en katten. "Ondanks hun giftige beet, zijn vogelspinnen zeer vredelievende en passieve wezens," verzekert Harrison. "Ze zitten graag op je hand en je zou echt veel pech hebben als je er door eentje gebeten wordt."