Nieuwe Europese energielabels voor autobanden

Nieuwe Europese energielabels voor autobanden

Consumenten die nieuwe autobanden willen aanschaffen, moeten vanaf 2021 beter zicht krijgen op het brandstofverbruik, de geluidsoverlast en de remweg bij nat weer. Onderhandelaars van de Europese instellingen hebben immers een akkoord bereikt over meer zichtbare en accurate labels, zo heeft de Commissie meegedeeld. "Het belang van energie-efficiëntie geldt ook voor de manier waarop we rijden. Door over te schakelen op de meest energiezuinige banden kunnen de Europeanen hun brandstofconsumptie aanzienlijk verminderen, geld besparen en het milieu helpen", zo begroette eurocommissaris voor Klimaat en Energie Miguel Arias Canete het akkoord.

De weerstand van banden vertegenwoordigt ongeveer 20 tot 30 procent van het totale brandstofverbruik van een auto. Verbeterde labels, die de consument naar de meest energiezuinige banden leiden, kunnen dan ook veel energie besparen. De impact van de nieuwe labels zou volgens de Commissie vergeleken kunnen worden met het jaarlijks van de weg halen van vier miljoen auto's.

Het nieuwe label voor autobanden wordt afgestemd op de energielabels voor elektrische apparaten, met klassen van A tot G. De verordening wordt van toepassing vanaf mei 2021.

bron: Belga