Nieuwe eigenaars willen 19 Brantano-winkels afstoten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwe eigenaars van schoenenketen Brantano willen in 25 winkels niet meer investeren. Negentien daarvan willen ze overdragen aan de Franse schoenengroep Chausséa, inclusief personeel. In de andere 100 Brantano-winkels pompen ze miljoenen om ze eigentijdser te maken, melden de investeerders in een persbericht. Brantano kwam na het faillissement van zijn Nederlands moederbedrijf in handen van drie investeerders: Rens van de Schoor (R&S Retail Group - Miss Etam), Dieter Penninckx (FNG) en de familie Torfs, bekend van de gelijknamige schoenenketen. Na een studieronde hebben zij maandagavond tijdens een urenlange ondernemingsraad hun toekomstplannen uit de doeken gedaan.

Eerst Brantano zelf. De investeerders willen 100 winkels vernieuwen en trekken daar meer dan 50 miljoen euro voor uit. De Brantano nieuwe stijl wordt vrouwelijker, eigentijdser en zal ook kledij verkopen. Na de zomer zouden al zes tot acht winkels aangepakt worden en na een evaluatie begin 2017 zou er dan een investeringsprogramma komen voor de rest van de winkels. Voor enkele winkels wordt een verhuizing overwogen naar betere liggingen of grotere winkels.

In 25 Brantano-winkels willen de investeerders geen centen meer steken. Voor negentien van die vestigingen is er de intentie om ze onder te brengen in de Franse groep Chausséa. Dat bedrijf beschikt in ons land al over 11 winkels en wil nog uitbreiden. "De onderhandelingen zijn nog lopende, maar wel is al besproken dat het personeel dat in deze winkels werkt, mee overgenomen gaat worden met behoud van hun anciënniteit en opgebouwde rechten."

Blijven nog zes winkels van Brantano over. "Daarvoor wordt nog een oplossing gezocht", zeggen de investeerders. "Drie ervan waren al outletwinkels en daarvan waren het personeel en de ondernemingsraad al op de hoogte dat dit op termijn een eindig verhaal is". Brantano specificeert in de mededeling niet waar de zes getroffen winkels zich bevinden.

Verder bevestigt Brantano-CEO Rens van de Schoor dat er plannen zijn om uiteindelijk een grote beursgenoteerde retailgroep in de Benelux te creëren. Eerder raakte al bekend dat R&S Retail Group FNG zou overnemen. Via een aankoopoptie voor drie jaar kan ook Brantano in dat groter geheel terechtkomen. De drie redders van Brantano zouden dan een aandeel van samengeteld 15 procent in de modegroep krijgen.

Het hoofdkantoor van die nieuwe groep zou in Mechelen komen. In Erembodegem, waar Brantano nu zijn hoofdzetel en distributiecentrum heeft, zou de distributie van de groep in België gebeuren. Dat centrum zal ook vernieuwd worden.

bron: Belga